Skal maakt knoeiers bioteelt bekend

10-01-2017 | Laatste update op 02-06 | |
Archiefbeeld van een Skal-controle. Teler behoort niet tot de geschorste of gecertificeerde bedrijven.
Archiefbeeld van een Skal-controle. Teler behoort niet tot de geschorste of gecertificeerde bedrijven.

Skal Biocontrole publiceert vanaf 2017 namen van biologische bedrijven die het bio-certificaat verliezen door herhaaldelijke overtredingen.

Tot nog toe noemde certificeringsorganisatie Skal deze bedrijven bijvoorbeeld een ‘champignonbedrijf uit Limburg’. Skal volgt daarmee Europese regelgeving, stelt het instituut in een bericht over schorsingen en de certificatie. In dat bericht van dinsdag noemt Skal nog niet het champignonbedrijf bij naam en vestigingsplaats. Het besluit over de de certificering werd voor januari nog genomen, samen met een tweetal schorsingen.

Klanten informeren bij schorsing

Het bio-certificaat is bij een opschorting alleen tijdelijk ingetrokken. Tijdens een vooraf vastgestelde periode mag het betrokken bedrijf haar producten niet als biologisch verkopen. Het bedrijf moet zijn afnemers hierover informeren. Op de website worden geschorste bedrijven wel geanonimiseerd weergegeven.

Bio-certificaat terug

In december heeft Skal Biocontrole het bio-certificaat van een slachter uit Gelderland en een melkveehouder uit Friesland opgeschort. De slachter uit Gelderland voldeed bij herhaling niet aan de traceerbaarheidseisen voor biologische bedrijven. Het bedrijf heeft sinds de opschorting haar administratie en procedures aangescherpt en voldoet sinds begin januari weer aan de biologische regelgeving. Omdat de afwijkingen aantoonbaar en structureel zijn hersteld, heeft het bedrijf haar bio-certificaat terug.

Bedrijfsactiviteiten en inkoop

Het bio-certificaat van de melkveehouder uit Friesland is opgeschort, omdat het bedrijf niet-gecertificeerde bedrijfsactiviteiten uitvoerde naast het melkveebedrijf. Van de paddenstoelenteler uit Limburg is het bio-certificaat dus ingetrokken. De paddenstoelenteler kocht bij herhaling grondstoffen aan bij een niet-gecertificeerde toeleverancier. Hierdoor kon de bio-status niet worden aangetoond.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur
Meer over


Beheer