Doorgaan naar artikel

Skal kan harder optreden met dwang

bevoegdheid Skal

Foto: Lex Salverda

Toezichthouder Skal mag zwaardere maatregelen inzetten om biologische producenten zich aan de voorschriften te laten houden.

Dat is het gevolg van een mandaat dat Skal heeft gekregen van de minister van landbouw. Skal krijgt bevoegdheid een last onder dwangsom op te leggen als bedrijven met biologische producten of biologische handel zich niet registreren bij Skal of andere overtredingen begaan.

Skal ziet erop toe dat bedrijven zich aan voorschriften houdt, maar kan nu niet dwingend zijn op sommige punten. Bij een last onder dwangsom moet het nu de NVWA inschakelen, maar dat proces is complex. Ook is het mandaat nodig omdat de Europese Commissie in een onderzoek dit onderdeel mist in het Nederlandse toezicht.

KCB heeft dwangmiddel al

Het Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB) heeft deze mogelijkheid overigens wel om een last onder dwangsom op te leggen. Deze handhavingsmaatregel wordt als afschrikwekkend ervaren en daarmee al effectief. De NVWA past last onder dwangsom al toe sinds 2020 in de biologische sector. Dat blijkt effectief. Skal kan dit middel nu dus zelf gaan toepassen.

Beheer
WP Admin