Sjalottentelers in actie tegen Nederlandse concurrentie

14-01-2015 | Laatste update op 31-08 | |
Sjalottentelers in actie tegen Nederlandse concurrentie

Enkele honderden Franse telers van traditionele sjalotten zijn woensdag in actie gekomen tegen de valse concurrentie uit het buitenland. Hun gram richt zich vooral op Nederland dat zaaisjalotten verkoopt terwijl het, althans volgens de Fransen, om gewone uien gaat.

De telers houden hun actie in en rond Morlaix in het departement Finistère. Die regio neemt met 55.000 ton per jaar 80 procent van de Europese productie van traditionele sjalotten voor haar rekening. Volgens de telers hebben ze echter ‘chronisch’ last van de concurrentie van zaaisjalotten waarvoor minder eisen gelden en die daardoor ook goedkoper te telen zijn maar die wat de Fransen betreft van mindere kwaliteit zijn dan de traditionele sjalot.

”Wij zijn op de hoogte van de huidige marktsituatie voor plantsjalotten en de zeer slechte economische resultaten voor de telers,” aldus préfet Jean-Lux Videlaine, de regionale vertegenwoordiger van de nationale overheid. Volgens de Fransen bestaat er in de EU momenteel geen uniforme omschrijving voor wat wel en niet als plantsjalotten verkocht mag worden. Dat betekent dat buitenlandse zaaiuien, met name uit Nederland, ook als sjalot in de officiële catalogus opgenomen kunnen worden. ”Een verplichte vermelding van de soort moet de consument in staat stellen welke sjalot hij koopt, zaai- of traditionele, waarbij dan ook het land van herkomst vermeld moet worden,” aldus een verklaring van de préfet. Frankrijk heeft verzocht het onderwerp op de agenda te plaatsen voor de eerstvolgende vergadering van het permanente EU-comité voor groente en fruit.

Peijs
Ruud Peijs correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk
Meer over


Beheer