‘Simpele rekensommetjes’

03-06 | |
van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. - Foto: ANP
Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken. - Foto: ANP

De dubbele crisis van krapte op de arbeidsmarkt en krapte op de woonmarkt komt niet uit de lucht vallen. Die eerste crisis is er simpelweg een van de geboortegolf van na de oorlog, die de laatste tien jaar massaal met pensioen gaat en nieuwe generaties schoolverlaters, die juist veel kleiner zijn dan voorheen. Een simpel demografisch rekensommetje.

Ook de behoefte aan woonruimte van gemiddeld veel kleinere en daardoor veel talrijkere huishoudens is een niet zo heel ingewikkelde rekensom. Dat op basis van die sommetjes de publieke noch de private sector op tijd passende actie ondernam en we nu met die dubbele crisis zitten, tekent de bestuurlijke impasse waarin Nederland zich deze eeuw heeft gemanoeuvreerd.

Arbeidsmigranten

Nu dan alsnog in actie schieten blijkt echter ook zo simpel niet. Schaarse woonruimte opofferen aan een groeiend leger arbeidsmigranten? Twee keer nee, lijkt nu het antwoord. In navolging van haar eigen Arbeidsinspectie komt nu ook minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met de stelling dat we niet zomaar voor elke vacature kunnen terugvallen op arbeidsmigranten van binnen of zelfs buiten de Europese Unie.

Nog steeds hebben we 1,2 miljoen Nederlanders die niet of te weinig actief zijn op de arbeidsmarkt, hoewel ze er wel de leeftijd en fitheid voor hebben

Nederlanders activeren

Hoe dan wel het werk gedaan krijgen? Ook daar is een simpel sommetje voor: nog steeds hebben we 1,2 miljoen Nederlanders die niet of te weinig actief zijn op de arbeidsmarkt, hoewel ze er wel de leeftijd en fitheid voor hebben. Laten we die eerst eens wat beter gaan activeren.

Projecten draaien op niets uit

Het oude schrikbeeld doemt dan op van werklozen, die verplicht vanuit de stadscentra van Den Haag en Rotterdam naar de Westlandse kassen moesten. Ook daar simpele sommetjes: van de 200 deelnemers aan zo’n werkproject waren er na 2 weken nog 2 over. Mark Rutte zou ze nog moeten kennen, die sommetjes, want hij was staatssecretaris van SZW in de tijd dat dit soort projecten steevast op niets uitdraaiden.

Nieuwe tuinders, nieuwe Nederlanders

Anderzijds, wat 15 jaar geleden telkens maar mislukte, dat hoeft nu niet per se automatisch wéér te mislukken. Nieuwe tuinders, nieuwe Nederlanders, wie weet hebben we ineens tóch een match. Laten we er maar weer open ingaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Beheer