Doorgaan naar artikel

Signify zet stevig in op kasbelichting in 2022

Het Nederlandse Signify zal innovatie aanwakkeren op de belichtingsmarkt na de overname van Fluence.

Signify meldt in zijn jaarcijfers, die het bedrijf vrijdag 28 januari presenteerde, een stevige groei in omzet (€ 6,9 miljard) en winst. Het bedrijf verwacht in 2022 sneller te groeien op onder meer de markt voor ledlicht in de tuinbouw.

Eind vorig jaar maakte Signify bekend voor omgerekend € 242 miljoen het Texaanse Fluence over te willen nemen. Na goedkeuring van de overname in de groeilichtmarkt verwacht Signify (vroeger Philips Lighting) in de loop van dit jaar zijn positie in de tuinbouw te versterken.

Nieuwe ledmodules

De ontwikkeling van nieuwe modules en andere innovaties zal door de overname van Fluence sneller gaan. Signify en Fluence hebben beide een sterke innovatie-afdeling en marketingbudget. Het is interessant te ontdekken wat de twee afdelingen straks samengevoegd kunnen ontwikkelen aan nieuwe armaturen of andere vernieuwingen met meer efficiëntie of lichtrecepten.

Fluence is (tot de overname definitief is) onderdeel van Osram, producent van leds. Osram blijft leverancier van de nieuwe combinatie, overigens ook van concurrerende bedrijven in de markt.

Ledarmatuur van Fluence. Fluence wordt overgenomen door Signify. - Foto: Fluence

Ledarmatuur van Fluence. Fluence wordt overgenomen door Signify. – Foto: Fluence

Nederlandse groentetelers merken misschien niet zo veel van overname van Fluence. De penetratie in de Nederlandse glasgroentemarkt was niet zo groot, maar wel duidelijk groeiende. Het aantal serieuze spelers op die belichtingsmarkt voor groente is nog altijd een handvol.

Meer vervangingsvraag

Door de hoge gasprijs zal de vervangingsvraag van bestaande lichtsystemen in kassen toenemen. Ledbelichting wordt in ieder geval aantrekkelijker nu elektriciteit duur is en leds steeds efficiënter worden. Naast de vervangingsvraag is er de nieuwbouw van kassen. Die nieuwbouw lijkt stil gevallen door de hoge kosten van grondstoffen en energie. Bij nieuwbouw van groenteprojecten worden vaak drie à vier belichtingspartijen uitgenodigd. Vaste partijen als Hortilux, Signify en Gavita zitten aan tafel, afhankelijk van of het hybride (met traditionele lampen voor warmte) wordt uitgevoerd of puur met leds. Ook een speler als Megatronix uit Taiwan meldde zich op die markt. Het bedrijf deed in 2020 een aantal groenteprojecten in België. De twee belichtingsbedrijven Agrolux en Gavita zijn onder investeerder Hawthorne ook steeds meer gaan samenwerken.

Cannabismarkt

Fluence is vooral groot in medicinale cannabis en groenteteelt in het noorden van de Verenigde Staten. Signify wordt op die cannabismarkt een veel belangrijker internationale speler. In Europa verdwijnt na de overname wel duidelijk een concurrent van de markt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin