Doorgaan naar artikel

SGP: versoepel eisen GMO groente en fruit

Foto: Joost Stallen

Foto: Joost Stallen

De SGP heeft woensdag in een debat over het Europees landbouwbeleid staatssecretaris Martijn van Dam gevraagd de problemen met GMO zo spoedig mogelijk op te lossen.

Nederland zou daarvoor de regels moeten en kunnen versoepelen, stelde SGP-Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Nu laten drie telersverenigingen GMO in ieder geval een jaar schieten omdat ze de regels te onduidelijk vonden en de controle en sanctionering heel strikt.

Dijkgraaf: “De inhoudelijke en administratieve eisen zijn fors aangescherpt. En wel zo dat grote telersverenigingen nog geen programma hebben ingediend en ze zich afvragen of ze er nog wel aan moeten beginnen. Tijdens een Europese conferentie een tijdje geleden bleek dat Nederland de regels strenger interpreteert dan andere lidstaten. We moeten geen geld op de plank laten liggen.”

Opgelegd door ministerie

Dijkgraaf krijgt signalen dat het Nederlandse ministerie die strenge eisen aan de sector heeft opgelegd.

Van Dam antwoordde dat die afspraken met de sector zijn gemaakt. De regeling is ‘aan de voorkant’ streng gemaakt zodat de uitvoering niet mis kan gaan. Daar heeft de sector de afgelopen jaren miljoenenclaims aan overgehouden. Van Dam gaat opnieuw in overleg met de sector om de problemen te bespreken.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin