Doorgaan naar artikel

Servisch zachtfruit verovert de wereld

Foto: William Hoogteyling

Foto: William Hoogteyling

Met meer teelt op substraat kan het Servische zachtfruit op de versmarkt nog harder gaan. Met Nederlandse hulp.

Dat constateren de twaalf Nederlandse bedrijven die samenwerken in een Partners for International Business PIB-programma Netherlands Soft Fruit Solutions in Servië. Servië is een van de weinige landen in de Westelijke Balkan met een positieve handelsbalans in de landbouw. De fruitsector wordt gekenmerkt door de hoogste opbrengsten in de regio. Wat betreft de productie van bessen, behoort Servië wereldwijd tot de Top 3, na Polen en Chili.

Deze zeer ondernemende sector exporteert producten naar West-Europa, maar levert ook aan andere regio’s in de wereld met een toenemende vraag, zoals bijvoorbeeld Rusland, het Midden-Oosten en het Verre Oosten. De coronapandemie verhoogde de vraag naar gezonde voeding, wat zich vertaalt in een grotere vraag naar bessen.

Oogstverlenging op substraat

Een van de Nederlandse bedrijven in het PIB-programma is Delphy. Adrie Streef erkent de kwaliteit en smaak van de lokale producten, maar benadrukt dat de productiestrategieën voor de diepvries- en de versmarkt verschillen. Door over te schakelen van de productie van grond naar substraat, kunnen telers de oogst verlengen en het productieseizoen verlengen.

Minder plaagrisico in bedekte teelt

Ook Koppert Biological Systems is in Servië en in het programma actief. Het bedrijf hecht groot belang aan de nieuwe technologieën en nieuwe bessenrassen als instrumenten voor het verbeteren van het productieniveau en voor het bereiken van hogere productprijzen. Ook voor meer duurzaamheid en vermindering van plaagrisico’s is substraatteelt in kassen of plastic tunnels een stap voorwaarts.

Beheer
WP Admin