Serieuze Finse E.coli-uitbraak; bron lijkt groente

09-09-2021 | Laatste update op 28-09 | |
Archieffoto groentesnijderij. - Foto: ANP
Archieffoto groentesnijderij. - Foto: ANP

Finland heeft andere EU-lidstaten gemeld dat een forse uitbraak van E.coli met twee doden mogelijk als bron gesneden groente heeft.

In het Europese meldsysteem voor voedselrisico’s RASFF doet Finland een dringende maar voorlopige en daardoor onvolledige melding. ‘Bij de uitbraak van E.coli STEC 0103 in Finland, delen we voorlopige signalen van traceringsonderzoek in Finland. Het onderzoek is nog gaande en andere voedingsmiddelen dan de genoemde kunnen niet worden uitgesloten”, schrijft de Finse voedselautoriteit.

Uit de melding kan niet afgeleid worden dat de bron van de groente buiten Finland gezocht wordt. Daarmee zou het hier om mogelijk een nationale uitbraak gaan. Gezien het moment in het jaar, is het importniveau voor groenten ook laag in het Scandinavische land.

Uitbraken in Nederland

Door de melding is het voor andere lidstaten mogelijk de eigen E.coli-meldingen te vergelijken. In Nederland houdt de RIVM uitbraken en meldingen van E.coli-besmettingen bij. De meldingen op dat platform zijn algemeen, maar het lijkt erop dat in Nederland het aantal E.coli STEC-uitbraken laag is (uit alle voedingscategorieën).

De Nederlandse voedselautoriteit NVWA laat weten dat na de melding van Finland er geen onderzoek is gestart in Nederland naar deze specifieke stam of in een productieketen. Uit deze specifieke Finse melding is ook niet gebleken dat grondstoffen uit Nederland betrokken zijn.

Dodelijke uitbraak

Bij de Finse uitbraak wordt uitgegaan van één bron die tientallen mensen lijkt te hebben besmet. In een artikel op Foodsafetynews.com staat dat twee Finnen zijn overleden als gevolg van de besmetting. Het gaat om ouderen of zieken. Negen uitbraken van STEC 0103 zijn onderzocht, waarvan zeven tot dezelfde bron lijken te behoren, vanwege identieke genetische eigenschappen. Ook GroentenFruit Huis houdt deze melding uit Finland in de gaten, blijkt uit navraag. Dat gaat om haar reguliere monitoring van internationale voedselveiligheidsontwikkelingen. Deze uitbraak lijkt niet naar Nederland te herleiden.

Verheul
Jeroen Verheul redacteur


Beheer