Doorgaan naar artikel

SER: Ziektebeleid tuinbouw ‘voorbeeld’

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

Het eigen sectorinstituut voor veilig en gezond werken en inzetbaarheid Stigas verdient meer bekendheid buiten de land- en tuinbouw.

Het overlegorgaan tussen werkgevers en werknemers dient als voorbeeld voor andere sectoren. Dat schrijft de Sociaal Economische Raad (SER) in een onderzoek naar beleid voor chronisch zieken ‘Werk, van belang voor iedereen’.

Kennis

Werkgevers en werknemers weten soms niet goed hoe zij met specifieke chronische ziekten moeten omgaan, hoe zij langdurig ziekteverzuim en uitval kunnen voorkomen en wat zij kunnen doen aan preventie en het vergroten van inzetbaarheid, concludeert de SER. Er zijn vele goede voorbeelden van projecten op bedrijfs-en sectorniveau die werkgevers ter inspiratie kunnen benutten of waarbij zij zich kunnen aansluiten. Deze zijn echter niet altijd bekend. De sector land- en tuinbouw heeft met Stigas de faciliteiten en tools om werkgevers en werknemers te ondersteunen bij het aan het werk houden van werkenden met een chronische ziekte. Dat kan door werkplek onderzoek, preventief medisch onderzoek, voorlichting, cursussen en workshops.

Uitzondering

Eén van de conclusies uit dit advies is dat het hebben van een chronische ziekte nog te veel als uitzondering of probleem wordt beschouwd. Dat is onterecht, want met veel mensen met een chronische ziekte gaat het goed. Soms is het echter lastig om de ziekte en de daaraan gerelateerde beperkingen bespreekbaar te maken.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin