Doorgaan naar artikel

Sensoren geven aardig beeld van vochtgehalte bodem

De meeste bodemvochtsensoren geven een redelijk beeld van het vochtgehalte van de bodem. Het bepalen van de exacte hoeveelheid bodemvocht is voor veel vochtsensoren echter lastig. Trends in de bodemvochtvoorziening worden beter weergegeven, blijkt uit een test van een tiental bodemvochtsystemen.

De test met bodemvochtsensoren is uitgevoerd in het kader van de Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL). Gedurende het vorige teeltseizoen verzamelden de 10 bodemvochtsystemen continu data. Deze data zijn vergeleken met bodemmonsters. Dit leverde een score op (tussen de 1 en 10) voor meetnauwkeurigheid. De meeste sensoren scoren op dit onderdeel erg goed: Farm21, Vantage Agrometius, IrriWatch, Quantified, AgroExact en Dacom krijgen allemaal minimaal een 7,5.

Praktisch gebruik

Daarnaast zijn de vochtsensoren beoordeeld op het praktische gebruik en mogelijkheden. Dit leverde een tweede score op, ook variërerend tussen de 1 en 10. De vochtsensoren van RMA, Vantage Agrometius, AgroExact en Dacom behalen allemaal minimaal een 7,5.

Totale beoordeling

In een totale beoordeling van meetnauwkeurigheid en gebruik komt AgroExact met een 9,2 als beste uit de bus. Dacom heeft volgens het onderzoek zowel op het gebied van gebruik als meetnauwkeurigheid veel te bieden. Ook de systemen van Vantage Agrometius, RMA en IrriWatch halen ruime voldoendes met hun totaalscore.

Keuze afhankelijk van eisen

Wat voor welke teler de beste sensor is, hangt echter af van de eisen die een teler hieraan stelt. De een vindt gebruikersgemak belangrijk, de ander de prijs van het systeem. De 10 aangeboden systemen tonen dat er grote verschillen zijn tussen uitrustingsniveaus van de sensoren en ook de mogelijkheden van de platformen.

Nat teeltseizoen

De test met de bodemvochtsensoren is vorig jaar uitgevoerd. Dat teeltseizoen was relatief nat en dus weinig behoefte aan beregening. De vochtsensoren gaven om die reden weinig meldingen voor droogte en een bijbehorend beregeningsadvies. In een vervolgonderzoek zou het volgens de onderzoekers goed zijn om ook de inhoud van de adviezen die door de verschillende systemen worden gegeven mee te nemen in de beoordeling.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin