Doorgaan naar artikel

Selectieve aspergeoogstmachine mikt op kleinere bedrijven

AVL Motion werkt aan een automatische selectieve oogstmachine die ook rendabel moet zijn voor bedrijven vanaf 15 hectare.

De machine van AVL Motion verkeert in het stadium van doorontwikkelen van de detectie en oogstmethode. Voor het oogsten is een zogenoemde oogstcassette ontwikkeld.

Voor de detectie verwijdert de machine eerst een laagje aarde van de rug, zodat de kop van de asperge onbeschadigd zichtbaar wordt. Als de aspergekoppen zijn blootgelegd, detecteren sensoren, camera’s en mechanische geleiders de asperge. Vervolgens komt de oogstcassette boven de asperge en snijdt deze op de juiste lengte door. Twee vingers pakken de asperge daarna vast en halen die uit de rug. Eén oogsthandeling vraagt op deze manier 1,6 seconde.

Dat principe is afgelopen seizoen getest op een vierwielige werktuigendrager met daaraan hangend de oogstcassette. Aan het begin van het seizoen 2018 moet dat een complete 1-rijige machine zijn, waarin meerdere oogstcassettes zijn geplaatst. Eén persoon kan de machine bedienen.

De werking van de oogstcassette is dit seizoen door AVL Motion uitgebreid getest, hangend aan een 4-wielige werktuigdrager. - Foto: AVL Motion

De werking van de oogstcassette is dit seizoen door AVL Motion uitgebreid getest, hangend aan een 4-wielige werktuigdrager. – Foto: AVL Motion

Compacte machine

AVL Motion is een jong engineersbedrijf van Arno van Lankveld in Westerbeek (Noord-Brabant). Samen met Luc Jordans en Frans Kleter startte Van Lankveld het project van de oogstmachine. Twee van hen hebben een technische hbo-opleiding afgerond, de derde heeft mbo-werktuigbouwkunde met relevante tekenervaring. Doel is het ontwikkelen van een compacte, selectieve oogstmachine die ook op kleinere percelen gemakkelijk inzetbaar is en eenvoudig van perceel naar perceel is te transporteren.

Concurrerende machine

Volgens Van Lankveld is het sterke punt van de beoogde machine dat die relatief weinig besturingstechniek bevat. Dat maakt de machine weinig storingsgevoelig. Verder moet de capaciteit met een continue rijsnelheid van 1 meter per seconde uitkomen op circa 60 are per uur met één persoon. Van Lankveld: ‘Bij drie ‘ploegen’ die ieder 8 uur werken, komt dat neer op 14,5 hectare per dag, inclusief het keren van de machine op de kopakker en bijkomende werkzaamheden.” Deze capaciteit geldt voor een 1-rijige machine. Het is de bedoeling later een 3-rijige versie te maken.

Uitgaande van een afschrijvingsperiode van 5 jaar, gaat de machine naar verwachting € 65.000 tot € 85.000 per jaar kosten. Dat is volgens Van Lankveld concurrerend met handmatig oogsten, waarvoor hij € 8.000 per hectare rekent. “Bij 14,5 hectare is dat € 116.000.”

Telers gezocht voor gebruikersgroep

AVL Motion zoekt nog telers en partijen om in een gebruikersgroep in te stappen. “Voor de laatste ontwikkelingen willen wij graag spiegelen met andere telers. Bovendien zoeken we nog naar financiering om dit te realiseren”. Deelnemers aan de gebruikersgroep krijgen in ruil voor hun medewerking als eerste kooprecht en gunstige financiële voorwaarden. Geïnteresseerde telers kunnen contact opnemen: www.avlmotion.nl.

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Share this

Afbeelding
Ronnie De Hoon

teeltadviseur vollegrondsgroente

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin