Doorgaan naar artikel

Seizoen van start bij ‘kersenpachter’ op veebedrijf

Foto: Vidiphoto

Foto: Vidiphoto

De oogst van kersen begint op gang te komen. Zo ook bij kersenpachter Gijs van Lent in Zetten (Gld.).

Kersen en koeien, dat is in de Betuwe van oudsher een logische combinatie. Zoals nu nog steeds bij melkveebedrijf Aalberts in het Betuwse Zetten. Daar is de 71-jarige Van Lent uit Opheusden al jaren ‘kersenpachter’.

Van Lent plukt en verkoopt de kersen – zeven oude rassen – uit de door hem gepachte kersenbongerd. Wat hij niet verkoopt langs de drukke Wageningsestraat gaat naar veiling Fruitmasters in Geldermalsen.

Boomgaard annex ziekenboeg voor koeien

Na en voor de kersentijd wordt de bongerd door eigenaar en melkveehouder Aalberts gebruikt als ziekenboeg voor koeien die kreupel lopen. In de boomgaard naast de boerderij kan hij ze beter in de gaten houden. Hoewel Van Lent de vaste pachter is van de Zettense boomgaard, overweegt hij over niet al te lange tijd te stoppen. “Ik word ook een dagje ouder”, verklaart hij.

'Kersenpachter' Gijs van Lent plukt en verkoopt de kersen op het land van melkveebedrijf Aalberts in Zetten (Gld.). - Foto: Vidiphoto

‘Kersenpachter’ Gijs van Lent plukt en verkoopt de kersen op het land van melkveebedrijf Aalberts in Zetten (Gld.). – Foto: Vidiphoto

Beheer
WP Admin