Doorgaan naar artikel

Seizoen appel en peer start met mooie prijzen

De Conference-peer start het seizoen met mooie prijzen van zo’n 80 cent. De goed voorspelde kleine oogst kan toch Europa veroveren, door de nog veel kleinere Italiaanse oogst. Hoofdappelras Elstar kende een goede oogst, met bij de seizoensstart ook mooie prijzen. De export blijft moeizaam.

Toen in de loop van de zomer de oogstverwachtingen in Europa bekend werden, was het al duidelijk dat de kleinste perenoogst sinds jaren zou worden geplukt. De verwachte 1.604.000 ton aan peren ligt liefst 28% lager dan een jaar eerder. Hoofdras Conference liet wel een minder sterke daling zien met 805.000 ton (-18%) dan rassen van de vooral in Italië geteelde Abate Fetel (-73%) en het Nederlandse Doyenné du Comice (-41%).

Door de zwaar tegenvallende Italiaanse perenoogst zijn dit jaar Nederland met kort erop België voor het eerst de grootste perenproducende landen in Europa. Op de beurs Fruit Attraction vorige week in Madrid viel het Hollandse handelaren erg op dat Italiaanse contacten op zoek waren naar aan te kopen peren in plaats van – normaal gesproken – afzet voor hun eigen peren.

Oogstverwachting realistisch

Nu de Conference geplukt is, lijken de verwachtingen van de prognose in augustus vrij goed uit te komen. Het is nu vooral wachten op de eerste officiële voorraadcijfers per 1 november. Opvallend dit jaar is de erg goede vruchtmaat van Conference in de kisten. Terwijl in het begin van het seizoen een gemiddeld wat kleinere maat verwacht werd door het koude weer tijdens de belangrijke celdelingsperiode. Maar vooral in de laatste maand voor de pluk bleven de vruchten bij de Conference erg hard groeien. Een wat mindere dracht met bijna nergens te veel vruchten aan de boom en de regenrijke zomer zonder droogteschade, zorgden hiervoor. Wel zijn er dit jaar wat meer kromme en scheve peren die deels wel en deels niet eraf gedund zijn.

Peer goed betaald

In de markt is een kleiner aanbod peren goed te merken. Met prijzen tussen 70 en 80 cent per kilo voor goede Conference 65/75 in de pluk, is de start van het seizoen mooi. De verkoopprijzen van de kleinere peren Conference 55/65 ligt er maar net onder. En de schaarse Doyenné worden met prijzen van boven € 1 goed betaald.

De schaarste biedt voor een nieuw perenras als Xenia, met door uitbreiding van het areaal en goede productie per hectare meer handelsvolume dan vorig seizoen, extra kansen om dit jaar de marktpositie verder uit te bouwen. Dat zou in principe ook mogelijk zijn geweest voor het clubras Migo, maar daarvan valt de oogst tegen.

Lees verder onder de foto

In de winkels lagen de Conference-peren vorige week voor €1,99 per kilo te koop. - Foto: ANP

In de winkels lagen de Conference-peren vorige week voor €1,99 per kilo te koop. – Foto: ANP

Appelprijzen niet slecht

De geluiden uit de pluk is dat er ook bij appels niet meer geplukt is. Ook hier komen de oogstramingen van augustus uit: in dit geval een bovengemiddeld grote oogst. Vooral Polen, dat vorig jaar als grootste appelproducerend land een kleine oogst plukte, verwacht dit jaar weer meer dan 4 miljard kilo. Nederland blijft met 250.000 ton juist ietsje onder het langjarig gemiddelde.

Bij het hoofdras Elstar is de oogst met 101.000 ton redelijk vergelijkbaar met jaren als 2018 en 2019, maar lang niet meer zo groot als vijf tot tien jaar terug. Hierdoor is Elstar nog meer een appelras geworden voor de binnenlandse markt. De ervaringen in de afgelopen seizoenen leren dat in een Elstar-markt, met duidelijk wat meer evenwicht tussen binnenlandse vraag en aanbod, de prijsvorming ook verbeterd. Het seizoen voor Elstar is met prijzen in de pluk van 55 tot 80 cent per kilo zeker niet slecht begonnen.

Minder dan 60.000 ton Jonagold

Jonagold is nog steeds het tweede ras, maar werd de afgelopen vijf jaar meer gerooid dan Elstar. Mede door voor Jonagold voor de vruchtzetting nadelige koude bloei, wordt in Nederland voor het tweede jaar op rij minder dan 60.0000 ton Jonagold verwacht.

Polen zou met zijn grotere oogst en aanbod aan Jonagold en Red Jonaprince voor prijsdruk op de Europese markt zorgen. Maar omdat Nederland met een kleiner areaal/handelsvolume veel minder afhankelijk is van export bij Jonagold, is het prijsdrukkende effect van de Poolse oogst duidelijk minder.

Vlotte kleuring

Bij alle appelrassen valt tijdens de pluk vooral de goede en gemakkelijk kleuring op. Met bomen die niet overvol hingen en ideale weersomstandigheden van zonnig weer overdag en ’s nachts koud, kleurden de appels voortreffelijk. Op steeds meer bedrijven wordt een bladblaasmachine ingezet om de kleuring te verbeteren. Met een steeds groter aandeel aan beter kleurende mutanten bij Jonagold en Elstar zou dit jaar de jaarlijkse lastige afzet met een rijpe, minder goed gekleurde derde pluk bij deze appels in het najaar duidelijk minder moeten zijn.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin