Doorgaan naar artikel

SeedFair verkoopt ‘gered groentezaad’ voor halve prijs

SeedFair is een nieuw initiatief dat verspilling van groentezaden wil voorkomen. Het gaat om uit-assortiment of geretourneerde zaadpartijen die tegen sterk gereduceerde prijzen online gekocht kunnen worden.

SeedFair biedt volgens eigen zeggen groentezaden van hoge kwaliteit aan met fikse kortingen. Het gaat om uit-assortiment of geretourneerde partijen die nog uitstekende eigenschappen hebben en normaal gesproken niet de grond in gaan. SeedFair wil voorkomen dat deze zaadpartijen worden vernietigd.

Bij de lancering deze week bestaat het aanbod primair uit spinazie, maar de komende tijd wordt het aanbod flink uitgebreid met gewassen als ui, peen en andere groenten. Meer informatie is te vinden op SeedFair.nl.

Oprichter Victor van Tol

SeedFair is een initiatief van Victor van Tol, de oprichter van het autodeelplatform Snappcar. “Via een bekende kwam ik erachter dat veredelaars een significant deel van hun zaden niet de grond in krijgen. Partijen blijven staan in een pakhuis en worden in het slechtste geval weggegooid of als vogelzaad verkocht”, stelt Van Tol vast. “Dat is zonde, want dat zaad is nog steeds van uitstekende kwaliteit met een hoge kiemkracht en goede resistenties.”

Tekst gaat verder onder het logo

Logo: SeedFair

Logo: SeedFair

Pop Vriend Seeds

De eerste veredelaar die zich aan het initiatief verbonden heeft, is Pop Vriend Seeds uit Andijk. Zij zien meerwaarde in het meedoen aan een test met hun restanten, met name van spinazie- en bonenrassen. Al het aanbod heeft een kiemkracht van boven de 85% en kan op verzoek behandeld worden.

Eerste ervaring Veggieland

Het bedrijf Veggieland heeft inmiddels een test gedaan met drie verschillende spinazierassen voor de versmarkt. “De kwaliteit van de zaden lijkt aan onze voorwaarden te voldoen. Alle drie de rassen zijn goed gekiemd”, zegt Dorus Droog van Veggieland.

Mooi initiatief

Branchevereniging Plantum ziet SeedFair als een mooie manier om verspilling tegen te gaan van professioneel geproduceerd zaad van EU-geregistreerde rassen waar kwekersrecht op zit.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin