Doorgaan naar artikel

Secuurder strooien met Amazone Windcontrol

Amazone kan sinds kort het optionele Windcontrol leveren zonder ArgusTwin. Dit maakt de optie goedkoper en toegankelijker. Boerderij bekeek het systeem.

Wind is één van de grootste rivalen van een goed strooibeeld. Met name zijwind beïnvloedt het strooibeeld enorm. De korrels komen nauwelijks of niet op de gewenste positie, waardoor je over- en onderbemesting krijgt. Windcontrol van Amazone meet de windkracht en windrichting en stuurt middels het oplegpunt en schijftoerental van de strooier de baan van de korrel bij. Zo behoud je langer het gewenste strooibeeld.

Zijwind geeft onder- en overbemesting

Even terug naar de basis van kunstmest strooien. De korrels vallen uit de trechter op een draaiende schijf en vliegen op een bepaald moment van de strooischotel af om zo op de gewenste positie te komen. Amazone regelt dit afgiftemoment door middel van een 60 graden draaibaar oplegpunt. Staat dit punt op 10 graden, dan verlaat het overgrote deel eerder de schijf en komt recht achter de strooier. De werkbreedte is dan smaller. Staat dit afgiftepunt op 50 graden, verlaten de korrels de schoepen later en is de werkbreedte groter. Tot dusverre niks nieuws aan de strooiers van Amazone. Besluit je echter te gaan strooien bij een relatief hoge windsnelheid, dan remmen de korrels door de wind af en drukt het strooibeeld in. Nu denk je misschien: “Als ik zijwind heb, dan verschuift de werkbreedte toch in zijn geheel met de windrichting mee?” Dit is helaas niet het geval. De wind vernauwt namelijk de strooibreedte aan de kant van waar de wind vandaan komt. De korrels die tegen de wind in worden gegooid, komen aan de rand bij elkaar terecht en zorgen voor een overbemesting. En omdat de korrels breder hadden moeten vallen, mis je dus een stuk tussen twee werkgangen en creëer je een onderbemeste strook.

Lees verder onder het kader

Technische gegevens

Windcontrol bestaat uit een Airmar 110wx-weerstation die via een elektrische cilinder en een parallelconstructie in positie wordt gebracht. Dit alles is volledig geïntegreerd in de strooier. Meting van wind gebeurt via ultrasone pulsen, waardoor er geen bewegende delen zijn.

Benodigd

Amazone-strooier met elektrische oplegpuntverstelling, hydraulische schijfaandrijving en strooiers van modeljaar 2020 of nieuwer. Het systeem kan alléén geconfigureerd worden op de Amazone ZA-TS.

Prijs

Windcontrol is leverbaar voor een meerprijs van € 3.600 op de strooier. Ter indicatie: de eenvoudigste Amazone ZA-TS 1400 met Windcontrol staat in de boeken voor bruto € 25.500. Wil je het strooien nog beter kunnen monitoren, dan is ArgusTwin optioneel voor € 7.500.
Info
www.kampsdewild.nl

Alternatieven

Amazone meet voortdurend de windvloeden via een meter op de strooier. Rauch kan bij de strooiers een losse windmeter meeleveren die je koppelt aan de Fertilizer Chart-app. Hiermee krijg je een waarschuwing wanneer het te hard waait. Ook kan het met Axmat Duo windinvloeden corrigeren. Sulky en Lemken pakken rijwind aan met het optionele Speedcontrol. De software geeft de korrels meer energie mee wanneer de rijsnelheid stijgt. De korrels die tegen de wind in moeten, worden dan harder weggeworpen om op de juiste positie te komen.

Zonder ArgusTwin

Het advies vanuit importeur Kamps de Wild is om niet te gaan kunstmeststrooien zonder Windcontrol als je ook niet meer kunt spuiten. Zeker bij grotere werkbreedtes (33 meter of groter) treden dan negatieve windinvloeden op. Wil je de strooibare uren verhogen door te strooien bij hogere windsnelheden, adviseert de importeur de windcorrectie op de strooier. Ongeacht de werkbreedte. Eerder leverde Amazone die optie alléén in combinatie met ArgusTwin. Een optie die via sensoren boven de strooischijven meet wanneer de korrels de schotels verlaten en bijstuurt wanneer dat nodig is. De combinatie ArgusTwin en Windcontrol maakt het investeringsbedrag € 7.500 hoger. ArgusTwin is een optie die inspeelt op variërende strooi-eigenschappen binnen meststofpartijen. De ervaring van Kamps de Wild leert dat kunstmest in Nederland van relatief goede kwaliteit is, en ArgusTwin daarmee vaak door landbouwers als een te dure extra wordt beschouwd.

Onderhoudsvrij weerstation

De windcorrectie werkt als volgt. Aan de rechterkant zit een compacte parallel-constructie met daarop een wit mini-weerstation. Wanneer de strooischotels gaan draaien, vouwt de strooier automatisch de windsensor uit. Een elektrische cilinder trekt in en daarmee gaat de sensor omhoog. De sensor steekt ruim boven de cabine van de trekker uit, waardoor de wind van alle kanten toegang heeft tot het meetinstrument. De sensor is een Airmar 110 WX-weerstation en meet op de strooier alléén windsnelheid en windrichting. Dit gebeurt met ultrasone transductors. Eenvoudig uitgelegd: in de open ruimte van de sensor worden voortdurend ultrasone pulsen van zenders naar ontvangers gestuurd en weer terug. De wind beïnvloedt de snelheid van deze pulsen. Hierdoor weet de sensor in welke richting de wind de pulsen bemoeilijkt én in welke mate dit gebeurt. Tegen de wind in hebben deze pulsen namelijk meer moeite om bij de ontvanger te komen. Zo kan de voeler dus berekenen van welke kant de wind komt en welke snelheid de wind heeft. Het systeem heeft daarom dus geen extra draaiende delen, zoals een draaiend schoepenrad. Integendeel, het is een compact en onderhoudsvrij systeem. Iets wat in het werk met kunstmest geen overbodige luxe is.­

Real-time monitoring

Tijdens het strooien monitort de sensor de wind en past automatisch het afgiftepunt op de schotels aan, wanneer de windinvloed verandert. Op de computer kun je meekijken met een pijl die de windrichting en de windsnelheid aangeeft. Ook is de afwijking ten opzichte van het optimale strooibeeld leesbaar. Waait het te hard, of zijn er forse windvlagen? Dan krijg je een waarschuwing dat Windcontrol niet meer in staat is om het strooibeeld bij te sturen, en dus de procentuele afwijking te hoog wordt.
Wanneer je klaar bent met strooien en de schotels uitschakelt, klapt de sensor automatisch en compact in, zodat je geen last hebt van de hoogte.

Vanaf € 3.600 op te bouwen

Windcontrol staat in de optielijst voor € 3.600. Daarmee bespaar je € 7.500, die je eerder kwijt was aan de verplichte ArgusTwin-optie. De optie is alleen mogelijk strooiers met elektrische oplegpuntverstelling. Daarnaast is hydraulische schotelaandrijving een must. De strooier gebruikt namelijk de onafhankelijke draaisnelheid van de schotels om de korrels meer energie mee te geven tegen de wind in. Naast nieuwe Profis Hydro-strooiers is het mogelijk om vanaf modeljaar 2020 het systeem op te bouwen op de hydraulisch aangedreven strooiers. De aanschaf van het systeem blijft min of meer gelijk, maar je zult extra geld moeten neertellen voor de arbeid van het opbouwen. Een gratis software-update maakt de strooier compatibel met de sensor.

Eindoordeel

Plus
+ zonder ArgusTwin te krijgen, dus een besparing van € 7.500 bij aanschaf
+ meer strooibare uren
+ nauwkeurigheid van strooien verhoogt
Min
– alléén leverbaar op de hydraulisch aangedreven ZA-TS
– niet beschikbaar op machines met bouwjaar vóór 2020

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin