Doorgaan naar artikel

Sector kiest tegengeluid in discussie duurzaamheid

Het Nederlandse GroentenFruit Huis toont op de Fruit Logistica hoe de glastuinbouw een tegengeluid laat horen in de discussie over duurzame productie.

De beurs voor handelaren en inkopers van groente en fruit is daar de aangewezen plek voor. Ook op de consumentenbeurs Grüne Woche die in januari werd gehouden in Berlijn, koos Nederland voor het laten horen van dat tegengeluid. Het beeld over met name de glastuinbouw moet kantelen bij consumenten.

Watergebruik

De Nederlandse glastuinbouw is opgeschoven naar duurzame productie met tastbare resultaten, stelt de sector op de beurs Fruit Logistica in de gezamenlijke Holland Fresh Group. Zo is voor de productie van 1 kilo tomaten in de kas 4 liter water nodig. Voor de teelt in de openlucht is 15 keer zoveel water nodig. Ook wijst de sector erop dat de ijverigste medewerker in de kas tegenwoordig een bij of hommel is en sluipwespen. Alle bedrijven maken gebruik van geïntegreerde teeltmethoden.

20% huishoudens met kasstroom

Ook moeten consumenten weten dat de WKK’s in de kassen een energie-efficiëntie hebben van 95% en dat warmte en CO2 bij elektriciteitsproductie wordt benut voor de teelt. Met stroom uit Nederlandse kassen wordt nu al 20% van de Nederlandse huishoudens voorzien van stroom. Ook wordt voor het watergebruik in de kassen circa 95% ingezet uit regenwater.

Recordaantal bedrijven

Nederland is op de Fruit Logistica met een recordaantal Nederlandse bedrijven in vooral hal 1.2. In totaal zijn 320 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd, 146 met versproduct en 150 bedrijven tonen techniek. Daarnaast zijn er 46 logistieke bedrijven uit Nederland op de beurs en 28 dienstverlenende bedrijven.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin