Doorgaan naar artikel

Schurftmiddel voor bioteelt fruit, overkapte teelt hoopvol

Onderzoek naar overkapping fruitteelt. Foto: Ton van der Scheer. premium

Onderzoek naar overkapping fruitteelt. Foto: Ton van der Scheer.

Biologische fruittelers krijgen dit jaar opnieuw een vrijstelling voor een schurftmiddel op basis van kalkzwavel. Een overkapte teeltvorm helpt schurft beheersen.

Dat blijkt uit het vrijstellingsbesluit voor het middel Curatio door het ministerie van LNV. Sinds 2017 krijgt het middel een vrijstelling. Daarvoor geldt normaal een vrijstellingsvoorwaarde dat er binnen drie jaar een perspectief moet zijn op een oplossing voor het teeltprobleem. Dat is voor dit middel met de vrijstellingen van de laatste jaren niet het geval.

Middelen niet voldoende

Voor schurft zijn er wel middelen op markt, maar de schuftproblematiek voor biologische telers wordt er niet voldoende mee voorkomen. Zo is er sinds 2022 een nieuw middel op basis van zwavel toegelaten in de teelt van appel en peer, maar (nog) niet in de biologische teelt.

Overkapping gunstig

Bij het vrijstellingsbesluit wordt nu voor het eerst melding gemaakt van een hoopvolle ontwikkeling in de schurftbestrijding. Via het beleidsondersteunend onderzoek Groene gewasbescherming binnen de WUR vindt onderzoek plaats naar overkapping van de teelt. Met overkapping zijn tot nu toe goede resultaten gehaald voor de beheersing van schurft in de teelt van appel.

Delen

Jeroen Verheul
Jeroen Verheul

redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin