Schurftbestrijding mogelijk met minder chemie

01-09-2021 | Laatste update op 26-10 | |
De cabriokas op Proeftuin Randwijk, met gevel en kasdek dat open en dicht kan. - Foto: Wouter van Teeffelen
De cabriokas op Proeftuin Randwijk, met gevel en kasdek dat open en dicht kan. - Foto: Wouter van Teeffelen

Bezoekers aan Proeftuin Randwijk kunnen dit jaar goed zien wat mogelijk is in schurftbestrijding: minder middelen of zelfs helemaal géén bestrijding.

In een schurftjaar als 2021 zijn in een uitgebreide schurftproef op Proeftuin Randwijk de onbehandelde bomen van het gevoelige ras Jonagold zwaar aangetast door appelschurft. De proef toont ook aan dat minder behandelingen met chemisch-synthetische middelen mogelijk is zonder noemenswaardige problemen met appelschurft, ook onder de natte omstandigheden van dit jaar.

In de proef voldeden de oude middelen Captan en Delan in de volle dosering nog als prima middel tegen schurft. Positief is dat Captan in het proefobject ook een ruime voldoende scoorde met een lagere dan de gebruikelijke dosering van 1,2 kilo per hectare. Echter, wel met de toevoeging van fosfiet in het middel Soriale.

Veelbelovend was ook een nieuw biologisch middel, dat misschien wel zwakker was dan de sterkste chemisch-synthetische fungiciden, maar het best goed deed. Het middel, waarvan de naam nog niet genoemd mocht worden en waarmee de ervaringen ook nog heel beperkt zijn, zou zo maar in beeld kunnen komen als alternatief voor zwavel en koper in de biologische teelt.

Geen schurft in overdekte teelt

Volledig zonder inzet van schurftbestrijdingsmiddelen schurftvrij appels telen bleek in 2021 op Randwijk ook mogelijk. In proeven met een overkapte teelt van appels worden de bomen niet langer meer nat in het primaire infectieseizoen voor de schimmel.

In een proef met de overdekte teelt van met name clubrassen van Fruitmasters bestond de overkapping uit een combinatie van hagelnet en regenkap. Matty Polfliet, adviseur van Fruitconsult, heeft slechts één appel met schurft kunnen vinden binnen het hele perceel. Boven die ene appel bleek een scheur in het doek te zitten.

Meeldauw springt in gat

Ook in een proef elders op de proeftuin met de zogenoemde cabriokap was schurft zonder spuiten geen enkel probleem. Wel waarschuwde Polfliet dat als schurft verdwijnt een andere aantaster dat gat gaat invullen. Met name meeldauw kwam dit seizoen in de overkapte teelt sterk opzetten.

Bezoekers aan de schruftproef in Proeftuin Randwijk. - Foto: Wouter van Teeffelen

Bezoekers aan de schruftproef in Proeftuin Randwijk. – Foto: Wouter van Teeffelen

van Teeffelen
Wouter van Teeffelen freelance redacteur


Beheer