Doorgaan naar artikel

Schuld werkgever schending coronaregels betwijfeld

Archieffoto. Asperges steken in Limburg. - Foto: ANP

Archieffoto. Asperges steken in Limburg. - Foto: ANP

De voorzieningenrechter van Rechtbank Limburg twijfelt of een werkgever, in dit geval een aspergeteler, wel verantwoordelijk is voor de overtreding van de anderhalvemeterregel door zijn werknemers.

Door de opgelegde dwangsom van € 10.000 met een maximum van € 50.000 per overtreding zet de rechtbank een streep. Dat blijkt een maandag gepubliceerde uitspraak.

Noodverordening Covid-19

In deze zaak gaat het om medewerkers van een aspergeteler. Volgens een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) op 13 april 2020 is bij het aspergesteken niet de ten minste vereiste afstand van 1,5 meter ten opzichte van elkaar in acht genomen.

Ook bij het naar een vrachtwagen brengen van de asperges gebeurde dat niet, volgens de BOA.

Daarmee werd de noodverordening Covid-19 veiligheidsregio Limburg-Noord overtreden en werd de dwangsom opgelegd.

Verantwoordelijkheid werkgever

De voorzieningenrechter is van mening dat de werkgever het bewuste artikel 2.2 van de noodverordening niet zelf kan overtreden, omdat deze gericht is op natuurlijke personen en niet op bedrijven (niet natuurlijke personen).

Ook wordt uit dit artikel van de noodverordening niet duidelijk dat de werkgever in overtreding zou zijn als hij of zij er niet voor zorgt dat de werknemers de afstand van 1,5 meter ten opzichte van elkaar in acht nemen.

Dus een overtreding van de anderhalvemeterregel door de werknemer ligt niet automatisch op het bord van de werkgever.

Omvang aspergeveld

In het geval van de aspergeteler bewijzen bovendien foto’s bij het controlerapport van de BOA dat de werkgever zijn werknemers voldoende mogelijkheid biedt zich aan de anderhalvemeterregel te houden.

Het aspergeveld was daarvoor groot genoeg voor de vijftien werknemers die er aan het werk waren.

Daarom trekt de rechter de conclusie dat er grote twijfel is of de aspergeteler wel als overtreder van de noodverordening kan worden aangemerkt. De rechtbank wijst de voorlopige voorziening die de aspergeteler heeft gevraagd toe.

Beheer
WP Admin