Doorgaan naar artikel

Schouten wil verruiming klasse 2 groenten en fruit

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - Foto: ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit - Foto: ANP

Nederland pleit in Europa voor verruiming van klasse 2 in groenten en fruit. Supers versoepelen nu zelf direct inkoopspecificaties bij extreme weersituaties.

Dat blijkt uit antwoorden van minister Carola Schouten van LNV over handelsnormen en verspilling van groenten en fruit. Die volgen weer op vragen van haar partijgenoot in de Tweede Kamer Carla Dik-Faber. Die vragen kwamen naar aanleiding van een eerdere motie na de droge zomer van 2018 met veel onverkoopbaar fruit.

In de brief schrijft Schouten dat ze voorstellen heeft ingediend bij de Europese Commissie over verruiming van klasse 2 voor producten waarvoor handelsnormen bestaan. Die verruiming zorgt ervoor dat meer producten op de markt komen en dat klanten gewend raken aan producten met een lichte afwijking in kleur of vorm.

Nog niet duidelijk is wat deze stap betekent voor de teeltbedrijven, erkent de minister. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig. Klasse 1 levert betere prijzen op voor telers.

Advies Wageningen

Schouten neemt daarmee advies van Wageningen University & Research over. “Die aanbeveling heb ik inmiddels ingebracht in de lopende evaluatie door de Europese Commissie van de effectiviteit van de EU-handelsnormen van onder andere groenten- en fruitproducten. Tevens heb ik deze aanbeveling in november 2019 voorgelegd aan de UN/ECE-werkgroep standaarden agrarische producten.”

Direct overleg leveranciers

Vorige maand heeft Schouten ook met de grote Nederlandse supermarkten gesproken. Zij zeggen toe sneller met leveranciers in gesprek te treden bij teeltproblemen. “De aanwezige supermarkten en Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) benadrukken dat zij in voorkomende gevallen hun eisen versoepelen. Tevens is mij toegezegd dat mocht dit probleem zich nog voordoen, de supermarkten direct met hun leveranciers aan tafel gaan om te voorkomen dat uiterlijkheden de oorzaak van verspilling zijn.”

Beheer
WP Admin