Schouten wil harder optreden tegen foute biotuinders en -boeren

08-05-2019 | Laatste update op 03-10 | |
Foto: Ruud Ploeg
Foto: Ruud Ploeg

Bij het ministerie van LNV is al langer bekend dat Skal vaak te licht omgaat met overtredingen.

Minister Schouten van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselveiligheid (LNV) vindt dat er harder opgetreden moet worden tegen biologische boeren en tuinders die de fout in gaan. Dit zegt zij in reactie op een nieuwsbericht van RTL Nieuws. Hierin staat dat zo’n 200 biologische bedrijven zich niet aan de regels houden op het gebied van dierenwelzijn, medicijngebruik en milieu. Dieren zijn vaak vies, hebben weinig ruimte, staan vast of krijgen preventief medicijnen toegediend.

Ook meldt RTL dat zo’n 20 groente- en fruittelers meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen gebruiken die niet toegestaan zijn in de biologische landbouw. De nieuwszender deed onderzoek op basis van onder andere 1.500 inspectierapporten uit 2017 en 2018 van Skal, de toezichthouder op de biologische sector.

Lees verder onder de tweet.

Evaluatie

Bij het ministerie van LNV is al langer bekend dat Skal vaak te licht omgaat met overtredingen. Na een evaluatie bleek dat Skal vaak niet alle mogelijkheden voor sancties inzet. Minister Schouten zegt dat de consument recht heeft op biologische producten die voldoen aan de Europese standaarden. “Het is goed dat Skal kijkt naar de zwaarte van de sancties en de hersteltermijnen voor boeren die meerdere keren de fout ingaan. Hetzelfde geldt voor boeren die lang bezig zijn met het verbeteren van de situatie op hun bedrijf.” Skal gaat hiermee aan de slag, aldus het ministerie.

Reactie Skal

Skal-directeur Nicolette Klijn vergelijkt in een reactie op het nieuws, een biologisch logo met een schoolrapport. “Ondernemers hebben recht om fouten te verbeteren.” Ze betreurt het beeld wat RTL in hun nieuwsbericht schetst. “Wij certificeren 5.000 bedrijven, 996 van die bedrijven hadden een ernstige of kritieke afwijking in de anderhalf jaar waarover RTL de rapporten heeft opgevraagd.” Door deze bedrijven te beoordelen wordt er volgens Skal een onjuist en onvolledig beeld van de sector getoond, aldus Skal op zijn website. Wel zegt Klijn dat het nieuwsbericht een aanleiding is om nog eens goed naar de sancties te kijken.

Directeur Nicolette Klijn gaat in op het toezicht op dierenwelzijn. Bekijk hieronder de film.

Directeur Nicolette Klijn gaat in op het toezicht op dierenwelzijn. Bekijk hieronder de film.

Directeur Nicolette Klijn vertelt over het toezicht in 2018. Bekijk hieronder de film.

Purmer
Marleen Purmer redacteur ondernemen
Meer over


Beheer