Doorgaan naar artikel

Schouten neemt al afscheid in Brussel

Formeel is er nog geen besluit genomen, maar alles wijst erop dat demissionair landbouwminister Carola Schouten niet terugkeert als landbouwminister in het nieuwe kabinet.

Goed ingevoerde Haagse bronnen spreken haar vertrek als landbouwminister niet tegen. Zondag nam landbouwminister Carola Schouten al afscheid van haar Europese landbouw- en visserijcollega’s bij de vergadering van landbouwministers. Als Schouten niet blijft als landbouwminister, was de bijeenkomst op zondag van de landbouwministers de laatste die ze bijwoonde. Landbouwraad Carla Boonstra zette een foto op Twitter waarop Schouten een bos bloemen ter afscheid krijgt aangeboden van de huidige Sloveense voorzitter van de vergadering van Europese landbouwministers, Joze Podgorsek.


Lees verder onder de tweet.

Tijdens de behandeling van de LNV-begroting in de Tweede Kamer eerder deze maand gaf de minister aan dat het haar laatste begrotingsbehandeling zou zijn. Dat had ze overigens vorig jaar ook al gezegd bij de begrotingsbehandeling. Ze kondigde aan elke fractie een boom te schenken die zal worden geplant in een nog aan te leggen voedselbos.

Interesse sociale zaken en werkgelegenheid

De woordvoerder van de minister zegt dat het afscheid in Brussel moet worden gezien als afscheid in haar functie van minister in het huidige demissionaire kabinet. Wat minister Schouten gaat doen is nog onbekend. Zij heeft eerder wel kenbaar gemaakt interesse te hebben op het werkveld van sociale zaken en werkgelegenheid, waarover ze als Kamerlid ook het woord voerde. Wouter Koolmees, die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was in het huidige kabinet, keert niet terug na de formatie, zo heeft hij aangekondigd.

Twintig ministers in nieuwe kabinet

Het lijkt inmiddels vrijwel zeker dat op het ministerie van LNV een tweede bewindspersoon komt. In verschillende media is gemeld dat er twintig ministers komen in het nieuwe kabinet: VVD 8, D66 6, CDA 4 en ChristenUnie 2. Dat zijn er vier meer dan in het huidige kabinet. Dat zou erop kunnen duiden dat er op landbouw twee ministers komen: één voor de kerntaken op landbouw en een met als opdracht de landbouwtransitie, waarin stikstof, natuur, klimaat, water en biodiversiteit bij elkaar komen.
Naar verwachting zullen de fracties van de onderhandelende partijen dinsdag het concept-regeerakkoord bespreken, waarna het akkoord wordt vastgesteld en door de informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees aan de Tweede Kamer kan worden gezonden. Daarna zal de Tweede Kamer Mark Rutte aanwijzen als formateur, die vervolgens enkele weken de tijd neemt om de nieuwe ploeg samen te stellen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin