Doorgaan naar artikel

Schouten: hard aan het werk voor oplossing ODE

Landbouwministers Schouten en Perdue horen van onderzoekster Nieves Garcia Victoria over de 'alle electirc' KAS2030. - foto: GJ Vlekke

Landbouwministers Schouten en Perdue horen van onderzoekster Nieves Garcia Victoria over de 'alle electirc' KAS2030. - foto: GJ Vlekke

Politiek en tuinbouw zijn dag en nacht aan het werk om tot een oplossing te komen in het ODE-dossier.

Dat liet landbouwminister Carola Schouten vanmorgen weten. Zij was samen met haar Amerikaanse ambtsgenoot Sonny Perdue op werkbezoek in de kassen van Wageningen UR Bleiswijk. De beide ministers openden feestelijk KAS 2030, de klimaatneutrale kas waar geëxperimenteerd wordt met fossielvrij en emissieloos telen, inclusief minimaal gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en hergebruik water.

‘All electric’

Dat feestelijk doorknippen van een lint bij een kas die als mooi voorbeeld geldt van de gouden driehoek van samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en wetenschap en nadrukkelijk wordt gepresenteerd als ‘all electric’, staat wel in contrast met het zonder overleg verhogen van de Opslag Duurzame Energie (ODE), wat glastuinders met een flink gebruik van netstroom komt te staan op een zware belastingaanslag.

Hoe staat het met het overleg met de sector over de gevolgen van de ODE?

“Ik had uw vraag al verwacht en ik kan u verzekeren: daar zijn we heel hard mee bezig op dit moment”, aldus minister Schouten. “Ik weet dat het zwaar op de maag ligt bij de tuinders en dat begrijp ik ook goed. Dus we zijn hard aan het kijken hoe we hier een oplossing voor kunnen vinden. Ik kan nog niet heel specifiek zeggen wanneer die oplossing er komt, maar daar zijn we echt dag en nacht mee aan het werk.”

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin