Doorgaan naar artikel

Schouten: gesprek met supers over kwaliteitseisen

Foto: ANP

Foto: ANP

Minister Schouten gaat met supermarkten in gesprek over het afkeuren van AGF op uiterlijk en vorm. ZLTO wil afgekeurde partijen bij restaurants krijgen.

Afkeuring en vernietiging van voedsel op uiterlijk en vorm is betreurenswaardig en laakbaar, vindt landbouwminister Carola Schouten. Zij zegt dat in antwoord op Kamervragen van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

De vragen werden gesteld naar aanleiding van de afkeuring van 60.000 pruimen afgelopen zomer.


Tekst gaat verder onder het Facebook-bericht.

De minister geeft aan dat de afkeuring niet te maken heeft met handelsnormen of Europese regels. Supermarkten kunnen zelf eisen stellen. “Ik vind de handelswijze van supermarkten in deze betreurenswaardig, omdat zo goede en gezonde producten verspild worden.”

De minister vindt iedere vorm van voedselverspilling laakbaar. Ze zegt het gesprek aan te gaan met supermarkten over cosmetische eisen aan groenten en fruit.

Lever fruit en groente zelf aan restaurants

Telers kunnen fruit en groente met afwijkende vormen en afmetingen binnenkort rechtstreeks aanbieden aan restaurants en cateringbedrijven. Boeren en tuinders kunnen dan via Instock* aangeven wat ze in de aanbieding hebben. Koks bestellen deze producten online.

Het is een initiatief van ZLTO en stichting Instock, dat met een klein aantal telers van start is gegaan.

Lees ook: Weggeefactie Tommies ontketent run en mediastorm

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin