Doorgaan naar artikel

Schotgevoeligheid in rassenproef late winterprei

Foto: Stan Verstegen

Foto: Stan Verstegen

In Belgisch rassenonderzoek blijken de late preirassen Vitaton, Oslo en Harston dit voorjaar het minst snel schot te vormen. Avlton en Pluston blijken dat sneller te doen.

Het Belgische onderzoekscentrum Inagro onderzocht vijf rassen late winterprei. De rassen werden op 7 augustus 2020 geplant en rond 13 april 2021 gerooid. De omstandigheden na het planten waren warm en droog waardoor de planten moeilijk aan de groei gingen. Half april was de gemiddelde productie over de vijf rassen 50,1 ton per hectare. Avlton, Oslo en Pluston scoorden boven dat gemiddelde, Harston en Vitaton zaten eronder. Met een gemiddelde van 89,3% Flandria was de kwaliteit zeer goed.

Gevoeligheid schotvorming

Qua schotvorming bleek het ras Vitaton het minst snel over te gaan tot schotvorming in het voorjaar, daarna volgden Oslo en Harston. Bij Avlton en Pluston kwam de schotvorming het snelste op gang. Deze rassen werden daarom eerder gerooid dan de andere drie rassen. Het ras Oslo is van Enza Zaden, de overige rassen van Nunhems.

Vorstgevoeligheid

Tijdens en na de strenge vorst van begin februari bleken er tussen de rassen geen verschillen in de mate van vorstgevoeligheid. Op het proefcentrum bleven de temperaturen overdag onder nul en ’s nachts daalde het kwik tot -8 graden Celsius. Drie van vier herhalingen werden met vliesdoek afgedekt. Bij alle rassen was de hergroei goed en dat resulteerde in een mooi eindproduct.

Resultaten bewaarproef

Uit de bewaarproef die volgde na het rooien kwam Harston (opnieuw) als beste naar voren voor de lange bewaring van prei. Pluston en Vitaton hadden na de bewaarperiode zachtere schachten.

Beheer
WP Admin