Doorgaan naar artikel

‘Schokken in mat-EC voorkomen’

De paprikagewassen bij Barendse-DC II in Middenmeer staan er prima fris bij. De laatste paar weken is er een betere regelmaat in de zetting gekomen bij de oranje DSP7054.

Er zit meer lengte-ontwikkeling in het gewas dan vorig jaar. Waarom dat zo is, kan teeltmanager Marcel van der Loos niet helemaal verklaren. “Mogelijk heeft het te maken met zetting die net iets later viel, waardoor er daarna meer lengtegroei ontstond. Misschien hebben ook maatregelen rond Het Nieuwe Telen wat effect gehad.”

De gewasgroei is steeds voldoende geweest. “We hebben dit jaar nog geen moment van minder groei gehad. De toppen blijven voldoende groeien. Er is dus steeds behoorlijk wat topwerk.”

Schermen tegen felle zon

Als de instraling vanaf 13.00 uur boven de 750 Watt komt, en er wordt verwacht dat dit wat langere tijd aan zal houden, dan gaat het schermdoek dicht tegen felle instraling. De nachttemperatuur van 17,5 graden Celsius gaat vanaf 1.00 uur in schuine lijn naar 21 graden die rond zonop wordt bereikt. Een minimumbuis zorgt dat het gewas ’s morgens altijd actief is. Overdag mag de temperatuur via de ventilatieregeling net de 27 graden Celsius aantikken vanaf ongeveer 18.00 uur, als de zon over het hoogtepunt van zijn kracht heen is.

Stabiele mat-EC

Met de watergift blijft het goed opletten, om te proberen schokken in de mat-EC te voorkomen. Met heel donkere dagen wordt bewust een iets hogere EC meegegeven en wat minder water gegeven. Tijdens enkele droge dagen met sterk verdampend weer werd een EC-verlaging in de gift toegepast. “De EC in de mat blijft steeds vrij stabiel.”

Onregelmatiger zetsels

Waar de oranje paprika’s regelmatiger zijn gaan zetten, blijft de groene Overture zijn vruchten wat makkelijker in wat onregelmatiger zetsels geven. “Maar van nature werkt die al wat meer in zetsels. Het is een utopie om hem in een vaste lijn te houden.” De zetting is de afgelopen weken ook wat massaal geweest.

“Bij de groene schermen we iets sneller dan bij oranje, al boven de 700 Watt, om de schouders van de paprika’s tegen doorkleuring te beschermen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin