Doorgaan naar artikel

Schoffelen tot op de millimeter

Fabrikant Kress ontwikkelde een schoffel met schijven en haakse messen voor gewassen in een vroeg groeistadium en rijafstanden van minimaal 17 centimeter.

Mechanisch onkruid bestrijden is doorgaans goed te doen in gewassen die een stootje kunnen hebben, met ruime afstanden tussen de rijen. Maar wat bij nauwe rijenafstanden en/of gewassen die net boven de grond staan?

Nauwelijks zijdelingse speling

Fabrikant Kress toont op de Agritechnica een schoffel met schijven en haakse messen voor gewassen in een vroeg groeistadium en rijafstanden van minimaal 17 centimeter. De schijven snijden de grond aan beide zijden van elke gewasrij los, de vorm van de messen voorkomt dat grond op de planten terechtkomt. De parallellogrammen zijn dusdanig dat zijdelingse speling tot een minimum zijn beperkt, aldus Kress. De richtprijs per ‘Solo-element’ is € 785.

Tekst gaat verder onder de foto

De Chopstar Twin van Einböck. - Foto: Joost Stallen

De Chopstar Twin van Einböck. – Foto: Joost Stallen

Chopstar Twin

Schijven en haakse messen zijn op de Agritechnica ook te vinden op de nieuwe Chopstar Twin van Einböck, ook voor een vroege onkruidbestrijding in gewassen met een minimale rijenafstand van 30 centimeter. Einböck plaatste bovendien de parallellogrammen boven de gewasrijen en niet ernaast. De schijven en messen per rij zijn bevestigd aan dezelfde parallellogram, volgens Einböck vergroot dat de vereiste precisie om dicht langs jonge gewassen te werken. De richtprijs voor de getoonde machine is € 20.300, met camera plus sideshift komt er € 16.000 bij.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

Oud-redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin