Doorgaan naar artikel

‘Schimmeldruk tomaat nog steeds hoog’

“Op enkele plekken hebben we te veel plantuitval door Botrytis”, zegt tomatenteler Wesley van Schie.

“De planten op alle plekken van oude Botrytis-aantasting legden het loodje. Om de schimmeldruk te verlagen hebben we chemie ingezet. Er is een keer gedruppeld met Luna. Met Switch is onderdoor gespoten op alleen de stammen, om de planten te beschermen tegen Botrytis.”

De teler is blij met het mooie weer, waardoor de Botrytis-plekken opdrogen. Hij houdt echter zijn hart vast bij regenachtig weer in de weken die nog komen. Dan zet de schimmel verder door. Van Schie: “We hopen dat het meevalt met de regen. We hebben de plantuitval nu al achter de rug. Er komen niet veel planten met Botrytis bij.”

Door de plantuitval krijgen ander planten meer ruimte. “Die ruimte geeft planten meer lucht en het is gunstig voor de tomaten die grover zijn.”

8 trossen aan tomatenplant

De kop van het tomatengewas staat er goed en mooi op. “We hebben minder zonlicht dit jaar. Hierdoor valt de zomerproductie tegen. Nu zien we dat we 8 trossen aan de plant hebben hangen. Met een hete zomer zijn dat soms maar 6 trossen.” Door meer trossen kan de productie in het najaar meevallen.

Van Schie: “Met een paar weken donker weer werden de trossen zwakker. Door zonnig is dat weer opgeknapt. De laatst gezette trossen zijn sterker. Hopelijk zijn deze ook sterk tegen Botrytis.”

Volop Macrolophus in tomaten

Op gebied van plaaginsecten is het rustig. Hier en daar een enkele witte vlieg. Er zit volop Macrolophus in het gewas, die voor een goed biologisch evenwicht zorgt.

De trossen die in juni door het warme weer niet goed zijn bestoven door hommels, zijn nu geoogst. “Door de slechte zetting waren de tomaten fijner en af en toe hadden we een missertje in een tros. Hierdoor mis je toch productie.”

Rond 1 september gaat de kop van de plant eruit.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wesley van Schie

is teler van losse tomaten bij L.A. van Schie in Kwintsheul

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin