Groenten & Fruit Actueel
||

Scherpere toets op kankerrisico bij middelen voor gewasbescherming

Laatst geüpdatet:

Ctgb, de toelatingsinstantie voor gewasbeschermingsmiddelen, zal strenger toetsen op mogelijke kankerverwekkendheid. Er komt geen extra natuurtoets bij de toelating van middelen, zegt de minister.

Het onderzoek naar kankerverwekkendheid in de toelatingsprocedure van gewasbeschermingsmiddelen wordt aangescherpt. Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) wil dat in internationaal verband aankaarten. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Tweede Kamer.

Nu worden middelen op kankerverwekkendheid ‘tweezijdig getoetst’. Deskundigen zeggen dat er beter een eenzijdige toets kan worden gedaan. Bij een eenzijdige toets is de statistische grens voor mogelijke kankerverwekkendheid van een stof minder scherp, waardoor afwijkingen eerder als ‘significant’ worden vastgesteld.

Ctgb volgt deskundigenadvies

Vorig jaar kwam de kankertoets voor gewasbeschermingsmiddelen onder vuur te liggen. Verschillende deskundigen bepleitten een scherpere beoordeling. Ctgb heeft een deskundigenoverleg georganiseerd en tijdens die bijeenkomst is geconcludeerd dat het goed is om de regels voor de toetsing op dit punt aan te scherpen. Als Ctgb zelf betrokken is bij de Europese toelating van een werkzame stof, zal het de aangescherpte toetsingsmethode zelf al toepassen.

Vorig jaar stelde Ctgb nog dat de minder scherpe tweezijdige toetsing ‘goed wetenschappelijk gebruik is bij de beoordeling van werkzame stoffen van gewasbeschermingsmiddelen’. Het argument daarbij was dat kankergevoeligheid door een middel kan toenemen, maar ook kan afnemen. Bij een eenzijdige toetsing wordt alleen gekeken naar toename van het aantal tumoren bij proefdieren.

De statistische kankertoets is overigens niet de enige basis voor een conclusie over de kankerverwekkendheid van een stof. Ook andere beschikbare wetenschappelijke informatie wordt daarbij betrokken.

Internationale afstemming nodig

De deskundigen trokken de conclusie dat er niet per se één route is die altijd gevolgd moet worden. Wel moet duidelijk zijn op welke manier een stof is beoordeeld. De deskundigen waren het erover eens dat de eenzijdige statistische toetsing bij voorkeur zou moeten worden toegepast voor gewasbeschermingsmiddelen. Ctgb opereert in een internationale context en kan niet zelf bepalen dat de richtlijnen worden aangepast. Daarom worden de uitkomsten van het Nederlandse deskundigenoverleg ook in internationale wetenschappelijke kringen verspreid.

Geen extra natuurtoets

Minister Wiersma vindt het niet nodig extra regels te maken voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen om te zorgen dat de natuur niet te lijden heeft onder het gebruik van de middelen. De hoogste bestuursrechter heeft in een aantal gevallen gesteld dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen vergunningplichtig is. De minister ziet in de uitspraak van de rechter geen aanleiding om de beschermingsdoelen van Natura 2000-gebieden op te nemen in de regels voor toelating.

Extra regels zouden een nationale kop boven de Europese regels opleveren. Dat is in strijd met de afspraken die dit kabinet heeft gemaakt. De minister wil proberen kaders aan te geven die voorkomen dat het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen steeds vaker een zaak voor rechters wordt.

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers