Doorgaan naar artikel

‘Schermregeling handmatig aanpassen’

Foto: Groenten & Fruit. premium

Foto: Groenten & Fruit.

Bij paprikateeltbedrijf Gebr. Van der Lelij in Den Hoorn heerst in week 12 tevredenheid, ondanks een aantal bewolkte en regenachtige dagen.

Izaäk van der Lelij: “Naar omstandigheden zijn we tevreden. Als het licht straks aan gaat, kan hij lekker gaan zetten.” De eerste vruchten zijn geoogst, mooi op gewicht.

Zwakkere bloemen

Bij de vroegste planting hadden de planten bij de start wat zwakkere bloemen meegekregen. Daardoor hebben de stengels wat meer strekking gekregen. Dat maakte extra sturing nodig tijdens de periode met slecht weer. De vrij onregelmatige zetting maakt dat er nu wel steeds wat geoogst kan worden bij de eerste snee.

We zullen blij zijn als er zon komt

“We hebben daardoor elke dag wel wat product. Verder is het wachten op licht. We zullen blij zijn als er zon komt. Als dan straks de tweede snee gaat komen, blijven we echt goed in productie. Vanaf week 15 verwachten dat dit gaat gebeuren. Als er dan continuïteit ontstaat, hou je daar het hele jaar plezier van.” Met gewaswerkzaamheden lukt het om lekker aan te blijven met het werk. Er wordt eens in de 2 weken ingedraaid.

Vroege plaagdruk

Opvallend is de vroege aanwezigheid van luis en spint, die eerder in het jaar op kwamen zetten dan gebruikelijk. “Je komt luis en spint overal tegen. Met dat hete weer in februari hebben we moeten luchten en is er van alles aan plagen naar binnen gevlogen en geactiveerd. We hebben meer biologie ingezet dan normaal, en verwachten dat die het wel oplost.”

Handmatig schermen

Bij de temperatuurinstellingen staat een voornacht ingesteld van 16 graden Celsius en een nanacht van 18 graden. Overdag mag de temperatuur oplopen naar 26 graden. Er staat een standaard schermregeling ingesteld, maar er wordt nog veel handmatig aangepast. “Elke dag is weer verassend: wind, regen, bewolking, uitstraling, of juist niet. Het is steeds anders. Aan het eind van de dag is het dus altijd opnieuw beslissen of het scherm open blijft of dicht gaat tijdens de voornacht. In de nacht is het scherm tot nu toe altijd nog dicht geweest.” Aan CO2 wordt rond de 900 ppm. gedoseerd.

EC stabiel

De watergift ligt rond de 2 tot 2,5 keer de instraling. “Met donker weer krijgen ze standaard beurtjes.” De EC is stabiel. Er wordt 2,7 mS/cm meegegeven. “We krijgen het met 3 tot 3,2 terug. Dat is prima. We willen altijd rond de 3 EC mee terug krijgen. Als de zon straks scherper gaat worden, en we meer instraling krijgen, gaat de EC-gift omhoog, zodat we rond die waarde blijven zitten.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin