Doorgaan naar artikel

‘Schermen tegen brandplekjes’

Foto: Peter Visser premium

Foto: Peter Visser

Op de locatie van VGT in het Zeeuwse Westdorpe weet het gewas van de rode Redline en de gele Allrounder goed om te gaan met warme weersomstandigheden.

Koen Neyens: “In deze periode met hoge instralingen moeten we wel schermen voor de kwaliteit van de vruchten. Daarmee zijn bijvoorbeeld brandplekjes goed te voorkomen”. Het bedrijf heeft als voordeel dat er een dubbel schermdoek aanwezig is, zodat beide doeken ietsje overlappend tegen elkaar in dichtgetrokken kunnen worden. Daardoor zijn er geen kieren waardoorheen het zonlicht toch nog direct op de vruchten zou kunnen komen.

Minimumlucht

In koude nachten, onder de 14 graden Celsius, gaat het bovenste doek nog dicht. “Zonder scherm zou de periode van opstoken anders te lang gaan duren.” Er wordt opgestookt naar 21 graden Celsius, maar verder is het nu vooral de ventilatieregeling die de kastemperatuur bepaalt. Het luchten wordt er op aangepast om te zorgen dat het niet te veel boven de 26 graden wordt in de kas. Daarbij komt er al vroeg een minimumlucht raamstand in, om de temperatuur in de hand te houden. Afhankelijk van de buitentemperatuur wordt er daarna verder doorgelucht.

Door de huidige regelmaat in gewasontwikkeling en zetting zijn de vruchten in de afgelopen weken grover en zwaarder geworden

Drain realiseren

Watergeven begint tijdig, zodat er altijd ruimte is voor minimaal vijf beurten. De vierde beurt kan er dan drain gerealiseerd worden, en de vijfde beurt zorgt dan voor goed drain om de waterverdeling in de mat goed gelijkmatig te krijgen.

Grovere vruchten

Het gewas staat er klaar voor om de zomer in te gaan. Door de huidige regelmaat in gewasontwikkeling en zetting zijn de vruchten in de afgelopen weken grover en zwaarder geworden. “Daarvoor zijn ze even een paar weken iets lichter van gewicht geweest.”

Spintplekken

Met het mooie weer beginnen plaaginsecten wat op te komen. “Spint vraagt aandacht. Er zitten wat spintplekken. De Phytoseiulus werkt goed, maar we moeten er daarvoor best wel veel van uitzetten.” Tegen luis wordt extra Aphidoletus uitgezet, om luis zo lang mogelijk biologisch onder controle te houden. De macrolophus houdt het enkele waargenomen rupsje onder controle. Trips en wittevlieg zijn niet aanwezig.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Delen

Image
Koen Neyens

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin