Doorgaan naar artikel

‘Scherm ligt 24 uur per dag dichtbij paprika’

Bij Reefresh in Strijen is begin week 45 de laatste volle oogstweek ingegaan, voordat het gewas in de week daarop leeg wordt gesneden en de teeltwisseling begint. Met zowel de nodige zonnige als regenachtige dagen is het najaar niet opvallend anders verlopen dan voorgaande jaren.

Johan Reedijk: “Het is nu een beetje uitzingen. Maar het loopt nog wel aardig. De kwaliteit is nog voldoende, al moet je iets meer uitsorteren. De vruchten zijn wel ietsje fijner dan we normaal gewend zijn van de Stayer. De plantbelasting was ook iets hoger. dat hangt dus met elkaar samen.”

Scherm dicht

Het gaat aardig lukken om de meeste vruchten er op tijd af te krijgen. Om de daarvoor benodigde temperatuur te realiseren, wordt intensief geschermd. “Gezien de prijsontwikkelingen wil je er niet te veel energie in stoppen. Het scherm ligt 24 uur per dag dicht. Alleen boven de 200 Watt instraling mag het nog open.” En alleen boven de 25 graden lucht hij nog, anders blijven de luchtramen dicht om de warmte in de kas zoveel mogelijk te benutten. Het wordt op de dag zo’n 20 graden (“als het zonnetje mee helpt”) en 16 graden in de nacht.

Matten droog trekken

De watergift is al flink afgebouwd. “Nog een klein beurtje per dag. In het vervolg van deze week zullen we ook al een dagje gaan overslaan, om de matten droog te krijgen.” Tijdens de teeltwisseling worden alle matten zoals gebruikelijk vervangen door nieuwe eenjarige matten. “Daar moet je geen risico mee gaan nemen.”

Rupsje

Er zijn geen ziekten en plagen die last veroorzaken. “Op de hele tuin is het vrij rustig. Alleen kwam er op het eind nog nijdig een rupsje opzetten. Daarvoor hebben we nog wel moeten bestrijden.” Ook van schimmelziektes heeft het gewas niet noemenswaardig problemen gehad.

Stekers in het zuur

Naar aanloop van de teeltwisseling is alvast een rondje blad geveegd. De schoonmaak wordt altijd serieus aangepakt. Dit jaar gaat hij als extra maatregel de stekers in het zuur zetten, om zoveel mogelijk te ontsmetten. Dat hoorde niet bij het jaarlijkse standaard hygiëneprotocol.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Johan Reedijk

paprikateler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin