Doorgaan naar artikel

Schenkeveld gelooft in maximaal stuurbaar steenwol

Afbeelding
- Grodan

Leverancier innovatieve en duurzame steenwol-substraatoplossingen

Bij tomatenkwekerij Schenkeveld staan alle belichte teelten dit jaar op de Grodan Elite steenwolmat. Teeltmanager Berry Baruch twijfelde geen moment aan de juistheid van deze beslissing. “Belichte tomaten, in het bijzonder ons hoofdras Merlice, willen een mat met een generatief karakter. Dat heeft de Elite. Bovendien is de EC snel en nauwkeurig te sturen.”

De kwekerijen Schenkeveld en De Kabel, die op 1 januari 2019 fuseren tot Kwekerij Schenkeveld, telen 51 ha tomaten op meerdere locaties in de gemeente Westland. Een nieuwe locatie in tuinbouwgebied PrimA4a brengt het bedrijfsareaal binnenkort op 62 ha. Berry Baruch is verantwoordelijk voor de teelt, die voor een deel onder groeilicht staat.

Teeltmanager Berry Baruch: “Het is de best stuurbare mat die ik ken.”

Teeltmanager Berry Baruch: “Het is de best stuurbare mat die ik ken.”

“De onbelichte teelten staan op GT Master matten van 10 cm hoog”, vertelt hij. “Voor de belichte teelten zijn we vorig najaar overgestapt op de nieuwe Grodan Elite, die eveneens 10 cm hoog is. Het voelt direct vertrouwd, omdat we daarvoor de Elite SP gebruikten. Dat waren korte matten voor één plant. Ze bevielen uitstekend, maar omdat veel telers het risico op plantuitval bij falende druppelaars te groot vonden, heeft Grodan die mat uit productie genomen en een vergelijkbare mat ontwikkeld die geschikt is voor meerdere planten en druppelaars. Ik vond het geen probleem om daar in één keer op over te stappen.”

Twee lagen

De teeltmanager is enthousiast over het generatieve karakter van de Elite. Deze op NG2.0 technologie gebaseerde mat bestaat uit twee lagen: een dikke onderlaag met een relatief open vezelstructuur en een dunne, dichtere toplaag met een wat droger karakter. “Na het planten duurt het iets langer voordat de planten zijn ingeworteld en dat geeft het gewas al direct een generatieve impuls”, vertelt hij. “Ons hoofdras Merlice kan fors weggroeien en op Elite kan ik hem beter in de gewenste balans krijgen en houden. In vergelijking met de GT Master moet je wanneer de dagen weer lengen wel langer doorgaan met water geven. Op de Master stoppen we bij 250 Watt instraling, op Elite druppelen we door tot het lichtniveau is afgenomen tot zo’n 150 Watt. Als we eerder stoppen teert de mat te snel in en dat kost groei en productie.”

Baruch geeft het gewas op de nieuwe mat ook het hele jaar door een avondbeurt, doorgaans 2 uur na de laatste dagbeurt. De vruchten worden hierdoor gemiddeld net wat grover dan normaal. In de onbelichte teelt op de GT Master wordt de avondbeurt in het najaar overgeslagen.

GroSens

Dit is ook het eerste jaar dat Schenkeveld op alle locaties GroSens gebruikt. De draadloze matsensoren geven Baruch 24/7 een nauwkeurig en representatief beeld van het watergehalte, de EC en de temperatuur in de mat. “Ik kan alles haarfijn volgen”, zegt hij tevreden. “We gebruiken vier vaste sensoren per 10 ha, waarvan drie in één kraanvak voor een representatief beeld. Daarnaast gebruik ik een handheld sensor voor plaatselijke steekproeven. Die neem ik regelmatig in de gevelpaden, waar soms een extra druppelaar nodig is.”

Beter stuurbaar

Het is de teeltmanager opgevallen dat de EC op de Elite nog beter stuurbaar is dan op de GT Master. In de nacht loopt de EC minder snel op en tijdens de eerste spoelbeurt in de ochtend zit hij weer snel op het gewenste niveau. “Het is de best stuurbare mat die ik ken”, vat hij samen. “Ik heb ook het gevoel dat je hierdoor veilig een iets hogere EC kunt meegeven, iets in de orde van 0,1 tot 0,2 mS/cm extra”, vervolgt hij. “Dat vind ik vooral prettig in de wat koudere en donkere perioden, wanneer het gewas minder verdampt en de druppelfrequentie iets terugloopt. Een lichte EC-verhoging van het druppelwater draagt dan bij aan een stabiele EC in de mat. Dat zie je ook echt terug in het gewas, vooral aan de intensere bloemkleur en een betere zetting.”

Uithoudingsvermogen

Hoewel hij er nog geen volledig teeltjaar mee heeft gewerkt, heeft Baruch het volste vertrouwen dat zijn belichte gewassen op Grodan Elite tot het einde toe maximaal blijven presteren. “Tot nu toe is de teelt vrijwel perfect verlopen”, zegt hij, terwijl hij de hoes van een mat open snijdt. “Wij laten onze planten opkweken in de wat hardere Pro blokken, die ons al jaren heel goed bevallen. Ze sluiten perfect aan op de mat en blijven voortdurend nieuwe wortels geven. Bovengronds zien we een sterk gewas, dat mooi in balans is en prachtige grove vruchten geeft. Dat beeld wordt in de mat volledig bevestigd. Kijk eens naar al die wortels. Zowel onderin als bovenin de mat zitten heel veel fijne, gezonde wortels. En juist die moeten het werk doen. Dit zijn planten met uithoudingsvermogen. Als je dan ook nog bedenkt dat het op Elite de minste moeite kost om het watergehalte en de EC helemaal naar je hand te zetten, dan moet het wel goed komen.”

Ideaal voor Precision Growing

Grodan Elite is een uniek en innovatief substraat, specifiek ontwikkeld voor de hightech tomatenteelt. Deze nieuwe mat is een doorontwikkeling van het compacte Elite single plant-systeem, dat uitzonderlijke teeltprestaties mogelijk maakte. Dezelfde specificaties en mateigenschappen zijn nu verwerkt in een nieuwe, verlengde Elite mat, die geschikt is voor meerdere planten en druppelaars. De aangepaste watergeefstrategie zorgt voor het juiste samenspel tussen klimaat, planteigenschappen en wortelomgeving. Deze manier van Precision Growing maakt een significante meeropbrengst mogelijk met een duidelijk beter financieel resultaat.

De mat is volledig doorgroeid met gezonde, fijn vertakte wortels.

De mat is volledig doorgroeid met gezonde, fijn vertakte wortels.

levert innovatieve en duurzame steenwolsubstraatoplossingen aan de professionele tuinbouw, die gebaseerd zijn op het Precision Growing-principe. Deze oplossingen worden toegepast bij de teelt van groenten en bloemen, zoals tomaat, komkommer, paprika, aubergine, roos en gerbera. Grodan levert steenwolsubstraten, samen met op maat gesneden advies en tools, om Precision Growing te ondersteunen. Dit maakt een duurzame productie van gezonde, veilige en smakelijke versproducten voor de consument mogelijk. Duurzaamheid speelt een prominente rol bij Grodan, vanaf de productie van steenwolsubstraten tot End of Life-oplossingen. * Grodan levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid.  Precision Growing NG2.0-technologie GroSens

Meer over - Grodan

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin