In 2040 heeft de glasgroenteteelt en zachtfruit onder glas circa 50% van het areaal glastuinbouw in Nederland, ook als het draagvlak wegvalt en de teelt 44% krimpt.
Dat blijkt uit een scenariostudie van WESR (Wageningen Social & Economic Research). Daarbij berekenen de onderzoekers wat maatschappelijk draagvlak, beschikbaarheid van duurzame energie en CO2 voor gevolgen heeft voor de teelt in kassen in Nederland. Ook beschikbaarheid arbeid en druk op ruimte vanuit andere sectoren spelen een rol in deze scenario’s.
Wat als maatschappelijk draagvlak verminderd?
Het meest negatieve scenario gaat uit van een krimp van 44% van het glastuinbouwareaal. Daar is het maatschappelijk draagvlak verminderd voor glastuinbouw en beschikbaarheid van ruimte en duurzame energie beperkt. Ook bij die mate van krimp blijft voeding (glasgroente en zachtfruit onder glas) 52% van het areaal beslaan en sierteelt 41%, nagenoeg dezelfde verhouding als nu.
Migratie belangrijke factor
In het meest positieve scenario krimpt het areaal 5% en is het aandeel glasgroente en -zachtfruit 49% van de totale glastuinbouw in Nederland. Dat scenario gaat wel uit van een forse bevolkingsgroei door gerichte migratie. Als dat uitblijft en de bevolking verder vergrijst, gaan de onderzoekers uit van een areaalkrimp voor glastuinbouw van 20% in 2040. Ook dan is de verhouding tussen sierteelt en glasgroenteteelt stabiel, blijkt uit het overzicht.
Grote groei warmtepompen
In 2040 is het aardgasverbruik nul, zoals ook is afgesproken. Dan groeit het belang van aardwarmte voor warmte van 11% nu naar tussen de 34% tot 46% van de warmtevoorziening voor de verschillende scenario’s. De warmtepomp maakt de grootste groei door van 1% van de warmtevoorziening nu naar 29 tot 38% in 2040. De inkoop van elektriciteit groeit mee van 50% van de elektriciteitsvoorziening nu naar 85 tot 93% in 2040.