Doorgaan naar artikel

Samenwerking bij aanpak misstanden arbeidsmigranten

Foto: ANP

Foto: ANP

Nederland gaat de samenwerking met de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, om misstanden bij arbeidsmigranten tegen te gaan, intensiveren.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft daar afspraken over gemaakt met de Duitse deelstaatministers Laumann van Arbeid, Volksgezondheid en Sociale Zaken en Scharrenbach van Binnenlandse Zaken, Lokaal Bestuur, Bouw en Gelijkheid. De ministers hebben de situatie rondom arbeidsmigranten in de grensregio’s besproken. Vooral de werk- en woonomstandigheden van de werknemers moeten worden verbeterd, vinden alle partijen.

Samenwerking tussen inspecties

Doordat sommige arbeidsmigranten in Nederland werken, maar in Duitsland wonen of omgekeerd, is de controle op bijvoorbeeld hun huisvesting moeilijk. Daarom is besloten om de samenwerking tussen de inspecties te verbeteren. Onder andere door samen inspecties uit te voeren; daarbij ligt de focus op de vleesindustrie, de bouw en distributiecentra.

Daarnaast is afgesproken om tussen Nordrhein-Westfalen en Nederland meer informatie over huisvesting door werkgevers in de grensregio met elkaar te delen. Doel is om te voorkomen dat arbeidsmigranten in slechte huisvesting terecht kunnen komen.

Beheer
WP Admin