Doorgaan naar artikel

Samenwerken in aardbeiensector tijden van verandering

Het voorjaar van 2022 was erg mooi. Toen de zon eenmaal begon te schijnen, is deze er bijna niet meer mee opgehouden. Dit jaar hebben we te maken met winterse buien.

Die hebben ervoor gezorgd dat het voorjaar later begint in de aardbeiensector. De ontwikkelingen buiten gingen een stuk trager, terwijl in de kassen de ontwikkeling ook rustiger verloopt.

Het gure voorjaarsweer in combinatie met de energiecrisis zorgen ervoor dat er nog kritischer gekeken wordt naar de manier van teler. De traditionele klassieke doorteelt Elsanta komt vanwege zijn hogere energiebehoefte steeds meer onder druk te staan, zeker in een donkerder en koeler voorjaar dat 2023 tot op heden is geweest.

Waar voorheen jaren van te voren eigenlijk het teeltplan voor de aankomende jaren vastlag, heerst er nu meer onzekerheid

Telers zijn zoekende wat te doen met de toekomst van hun bedrijf. Waar voorheen jaren van te voren eigenlijk het teeltplan voor de aankomende jaren vastlag, heerst er nu meer onzekerheid. Het beleid in Nederland verandert ook steeds en dit brengt ook nog eens ingrijpende veranderingen met zich mee voor de sector (zoals mogelijk het afschaffen van het verlaagd tarief voor de energiebelasting). En welk effect hebben de provinciale verkiezingen op het beleid?

Nieuwe teelttypes ontdekken

Al deze onzekerheden dwingen ons tot het ontdekken van nieuwere teelttypes, zoals bijvoorbeeld het jaarrond telen van doordragers in de kas, maar ook meer aandacht is er voor efficiënt telen door bijvoorbeeld gebruik te maken van RTR (ratio temperature radiation) datagedreven modellen. Veel nieuwe vraagstukken ontstaan hierbij. Samenwerken, onderzoek doen en het delen van kennis is hierbij cruciaal om als sector rendabel te zijn in de toekomst.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Marc van Tilburg

Adviseur Zacht Fruit bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin