Doorgaan naar artikel

RVO: regels worden te complex voor ondernemers

De stapel van wetten, regels, stimuleringsregelingen en subsidies is te ingewikkeld geworden, ziet uitvoeringsorganisatie RVO.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ziet dat ondernemers om die reden minder vaak een beroep doen op regelingen waar ze wel recht op hebben. De uitvoeringsorganisatie wil dat de lijntjes tussen de beleidsmakers en RVO korter worden. Goedbedoelde politieke wensen hebben soms tegengestelde effecten, ziet RVO.

RVO is de uitvoeringsinstantie en het loket voor ondernemers voor een breed scala aan overheidszaken. Via RVO konden bedrijven de afgelopen jaren bijvoorbeeld coronasteun aanvragen of tegemoetkomingen voor schade naar aanleiding van de watersnood in Limburg. Maar ook langlopende, meer reguliere regelingen zoals subsidie voor zonnepanelen of investeringsaftrek voor milieu-maatregelen gaan via de site. Ondernemers houden zich vaak niet dagelijks bezig met het aanvragen van subsidies en zien in het brede aanbod van RvO door de bomen het bos soms niet meer.

Externe bureaus inschakelen

Zo citeert de organisatie in hun eerste ‘Stand van RVO’ een Zuid-Hollandse sierteler die bezig is met het gebruiken van waterstof als energiedrager, maar dat subsidie daarvoor aanvragen niet eenvoudig is: “Dan moet je wel een extern bureau inschakelen wil je daar nog wat van begrijpen. En dat kost je tienduizenden euro’s. Geld dat dan niet in de innovatie gestoken kan worden.” Veel ondernemer herkennen zich hierin, weet RVO. In het rapport staat daarover: “Vaak beginnen ondernemers niet eens meer aan de zoektocht. Dit is jammer. Zo wordt de gewenste impact niet optimaal gerealiseerd.”

Uitspraken en toezeggingen van politici leiden tot verwachtingen. Als RVO kunnen wij deze verwachtingen niet altijd waarmaken

Daarnaast zijn er regelingen die voor verschillende sectoren wisselende effecten zijn. Een ervaring van een Brabantse melkveehouder met een mestvergisting op z’n erf legt uit dat door subsidies op biomassacentrales de bijproducten die nodig zijn voor de vergisting, dit proces voor hem een stuk duurder wordt: “Die gebruiken dezelfde houtsnippers, waardoor ik met hen moet concurreren. De prijs van de houtsnippers is verdubbeld, waardoor ik er nu jaarlijks vijftienduizend euro meer aan kwijt ben. En dat terwijl mijn installatie de uitstoot van gassen juist beperkt en de biomassacentrales CO2 de lucht in blazen.”

Aan politiek uitleggen

RVO wil dit verbeteren door meer aan de politiek uit te leggen wat ze doen en welke obstakels ze daarbij tegenkomen. Tegelijk is er ook een verantwoordelijkheid voor de beleidsmakers zelf, waarschuwt RvO: “Uitspraken en toezeggingen van politici leiden tot verwachtingen. Als RVO kunnen wij deze verwachtingen niet altijd waarmaken. Wij vragen de politiek daarom om vooraf ook bij publieke dienstverleners zoals RVO na te gaan wat haalbaar en realistisch is.”

Dit rapport van RvO maakt deel uit van een project van de rijksoverheid om uitvoerende organisaties, zoals de belastingdienst of in dit geval dus RvO te vragen naar hun ervaringen en tips om de verwachtingen beter af te stemmen op wat mogelijk is in de praktijk .

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin