Doorgaan naar artikel

RVO lanceert stappenplan voor definitieve aanvraag GLB-subsidie

stappenplan aanvraag GLB-subsidie premium

Vanaf 15 oktober moeten ondernemers alle eerder ingevulde gegevens, bijvoorbeeld over teelten en bemestingsruimte, controleren en eventueel aanpassen. Foto: Hans Prinsen

RVO heeft voor deelnemers aan de Gecombineerde opgave een stappenplan gemaakt voor de definitieve aanvraag van GLB-subsidies​.

Anders dan voorgaande jaren moeten ondernemers die landbouwsubsidies aanvragen vanaf 15 oktober hun definitieve aanvraag doen om de subsidie ook uitbetaald te krijgen. Eerder was alleen de aanvraag van subsidie en het invullen van de Gecombineerde opgave in mei voldoende. Dit jaar waren er vanwege het nieuwe systeem al grote problemen bij het invullen van de Gecombineerde opgave en het aanmelden van eco-activiteiten. Daarvoor kregen ondernemers een maand langer de tijd om de aanvraag in te dienen.

Vanaf 15 oktober moeten ondernemers alle eerder ingevulde gegevens, bijvoorbeeld over teelten en bemestingsruimte, controleren en eventueel aanpassen. De aangemelde eco-activiteiten die niet zijn uitgevoerd, moeten dan worden ingetrokken of gewijzigd. Ook moeten telers op zand- en lössgrond de data invullen waarop vanggewassen zijn gezaaid. De aanvraag moet uiterlijk op 30 november worden ingevoerd.

RVO: huidige jaar een leerjaar

Het huidige jaar wordt door RVO gezien als een leerjaar. Wanneer ondernemers niet volledig aan de subsidievoorwaarden voldoen, krijgen ze een waarschuwing, maar geen korting op de premie. Het intrekken van een niet-uitgevoerde maar wel aangemelde eco-activiteiten kan dit jaar zonder sanctie, meldt RVO. “We gaan uit van de feitelijke situatie. U kent deze situatie zelf het beste”, aldus RVO. Bij controle en beoordelingen wordt uitgegaan van de feitelijke situatie.

Delen

Image
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin