Doorgaan naar artikel

RVO: afstemmen EG-subsidie en besparingsplicht

Archiefbeeld kassen. Foto: Ton van der Scheer premium

Archiefbeeld kassen. Foto: Ton van der Scheer

In de aanloop van de opening van de subsidieregeling EG zegt RVO dat telers goed moeten kijken hoe de investering raakt aan de energiebesparingsplicht.

Op 5 oktober start de nieuwe ronde van aanvragen voor de subsidie Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG). Deze ronde loopt tot en met 20 oktober. Voor de aanvragen ingediend in oktober kijkt uitvoerder RVO nog niet naar de energiebesparingsplicht. Bij deze plicht moeten bedrijven voor december rapporteren welke maatregelen ze nemen om energie te besparen. Het zijn maatregelen die in maximaal vijf jaar terugverdiend worden.

RVO zegt dat maatregelen die in het kader van de energiebesparingsplicht worden gerapporteerd (voor 1 december 2023) geen invloed hebben op het wel of niet toekennen van EG-subsidie dit jaar. Als er een EG-regeling open gaat in 2024, kijkt RVO wel naar de energiebesparingsplicht.

Telers moeten goed kijken naar de keuzes die ze maken

Dat zit zo: Is het een maatregel of techniek die op de lijst staat van de aanvrager voor de energiebesparingsplicht, dan mag deze niet worden aangevraagd in de EG-regeling van volgend jaar. Daar moeten telers goed kijken naar de keuzes die ze maken. Voor de komende ronde in oktober kan die aanvraag dus nog wel nog wel, bevestigt ook RVO.

Voor 2024 wordt het dus anders. RVO: “Als de aanvrager van EG-subsidie in 2024 kan aantonen dat zijn aangevraagde investering niet op de lijst staat voor de energiebesparingsplicht, mag er EG worden aangevraagd.” Op de lijst van energiebesparingsplicht staan dus investeringen die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin