Doorgaan naar artikel

Weer rust op het bedrijf, zorgen nemen toe

De grootste drukte is weer achter de rug, en de bessen zitten weer in het koelhuis.

Ook de afzet in de zomer loopt erg voorspoedig. En het meeste oogstpersoneel gaat deze week weer vertrekken en zich klaarmaken voor de appel- en perenpluk. Een kleine groep blijft nog om alle overkapping en schaduwnetten op te ruimen.

Zo komt er weer rust op het bedrijf. Nu we alles weer kunnen optellen na de oogst, schrikken we wel iedere keer weer hoe de plukkosten oplopen. De afgelopen jaren zijn de lonen erg hard gestegen, wel met ongeveer 10% per jaar. En we merken ook dat de prestaties eerder omlaag gaat dan omhoog. Aangezien arbeid een groot aandeel is van onze totale kosten, heeft dit grote gevolgen voor de verkoopprijs.

Nu we alles weer kunnen optellen na de oogst, schrikken we wel iedere keer weer hoe de plukkosten oplopen

Dit baart ons best zorgen in een arbeidsintensieve teelt. Maar het is ook niet het enige probleem: veel planten vallen al na een jaar of zes of zeven uit en dat kost erg veel kilo’s per hectare. We beginnen te merken dat Rovada, ons hoofdras, het steeds moeilijker heeft om aan de kilo’s te komen. Nu is dat ook niet verwonderlijk, als je kijkt naar een aantal zaken. We mogen niet meer zo veel bemesten als vroeger en ik heb zelf het gevoel dat we de bodem aan het uitputten zijn.

Teelt van zachtfruit in Nederland behouden

Dan hebben we nog een uitdaging in de gewasbescherming: we kwamen dit jaar erg moeilijk van onze luizen af, omdat we geen goede middelen meer hebben. En in sommige teelten is bessenglasvlinder een groot probleem waar niets meer tegen te doen is. En dan heb ik het nog maar niet over onkruidbestrijding: ook dat is vaak nog erg lastig in onze teelt. Dus willen we de teelt van zachtfruit in Nederland behouden, dan moeten we vreselijk hard aan de bak en deze zaken onder de aandacht blijven brengen. Dat kan, maar dan moeten we wel alle zeilen bijzetten.

Share this

Afbeelding
Anton van Garderen

zachtfruitteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin