‘Roundup bij de Gamma’

07-07-2019 | Laatste update op 01-11 | |
Zuurbier
Niels Zuurbier LTO-vakgroepvoorzitter vollegrondsgroenten
Foto: ANP
Foto: ANP

Laat ik met het goede nieuws beginnen: onlangs is het bladgewassencollectief ‘Bladycol’ opgericht.

Wij zijn daar ook lid van geworden, want het is een goed initiatief om voor ijsbergsla en andijvie weer eens wat onderzoek van de grond te krijgen. In de tijd van het Productschap Tuinbouw was dat allemaal goed geregeld, maar met het opheffen daarvan is er behoorlijk de klad in gekomen. Ik verwacht ook niet dat we nu met dit collectief ineens alles weer op poten hebben staan, maar het is in ieder geval een goed begin waaraan toch zo’n driekwart van de telers van ijsbergsla en andijvie deelneemt.

Er komt een moment dat er geen Nederlandse groenten meer in de schappen liggen

Neonicotinoïden

Alleen …, de aanleiding voor dit collectief is totaal niet positief, namelijk het verbod op de zaadcoating met neonicotinoïden en de zorgen rond de teelt die de telers weer tot elkaar heeft gedreven. Binnenkort valt ook Folio Gold nog weg, het zijn voorbeelden van hoe serieus de Nederlandse en Europese overheid gewasbescherming neemt. Als telers moeten we putten uit een steeds kleiner arsenaal aan middelen en ik voorspel dat we daarmee op een gegeven moment totaal vastlopen. Er komt een moment dat er geen Nederlandse groenten meer in de schappen zullen liggen, want steeds vaker is sprake van oneerlijke concurrentie.

Niks voedselveiligheid of feiten, de emotie regeert

Sterke lobby’s milieuorganisaties

De belangenorganisaties van de tuinbouw worden door de Nederlandse politiek in ieder geval niet serieus genomen en we hebben te maken met sterke lobby’s van milieuorganisaties en mensen die onder het mom van voedselveiligheid af willen van ‘het gif’, maar dat heeft niets met voedselveiligheid te maken. De emotie regeert, zonder dat ze naar de feiten kijken, want in zijn algemeenheid gaan wij in de tuinbouw heel zorgvuldig met onze middelen om en dat staat borg voor een voedselveilig product. Fabrikanten van gewasbeschermingsmiddelen zijn inmiddels zover dat ze in Nederland voor sommige middelen maar geen herregistratie meer aanvragen, omdat ze vrezen dat de aanvraag wordt afgewezen en dat heeft dan invloed op de toelating in andere landen. Ondertussen staat de Roundup voor particulieren bij de Gamma voor het grijpen…Beheer