Doorgaan naar artikel

Roofwants nodig aan begin paprikateelt

Image

Het inzetten van de roofwants Macrolophus pygmaeus aan het begin van de paprikateelt vergroot de zekerheid van de biologische bestrijding van bladluis. Dit blijkt uit onderzoek door Wageningen UR Glastuinbouw.

In het onderzoek werd gekeken naar de mogelijkheden van het inzetten van een generalist aan het begin van de teelt. Een generalist is een natuurlijke vijand van plaaginsecten die op meerdere insecten en op stuifmeel of plantensap kan overleven. Dit betekent dat bij vroege introductie van een generalist er al een populatie van de natuurlijke vijand in de kas aanwezig is op het moment dat een bladluis de kas binnen vliegt. De bladluis krijgt zo niet de kans om een grote populatie op te bouwen.

Drie generalisten
In de glastuinbouw zijn drie roofwantsen beschikbaar die in aanmerking komen om als generalist aan het begin van de paprikateelt te worden ingezet, namelijk Orius laevigaus, Orius majusculus en Macrolophus pygmaeus. De effectiviteit van deze drie roofwantsen is vergeleken in een kasproef. Uit het onderzoek bleek dat trips door alle drie de roofwantsen goed onder controle kan worden gehouden. De bladluispopulatie werd echter alleen door Macrolophus binnen de perken gehouden.

Besparing op kosten
De onderzoekers concluderen daarom dat voor een succesvolle biologische bestrijding in de paprikateelt het inzetten van Macrolophus aan het begin van de paprikateelt de zekerheid van het systeem aanzienlijk vergroot. Gedurende teelt kan worden zo bespaard op de kosten van scouten en het risico van het uit de hand lopen van een bladluisplaag is een stuk kleiner. Bovendien hoeven er minder dure noodmaatregelen zoals het inzetten van grote hoeveelheden specifieke sluipwespen of galmuggen, te worden genomen.

Bron: Wageningen UR Glastuinbouw

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin