Doorgaan naar artikel

Rollatorinvesteringen en dubbele-BOR-constructies

“Belastingen en de dood, het zijn de enige twee zekerheden in het leven”, zei ooit Benjamin Franklin, een van de grondleggers van de Verenigde Staten.

En het een sluit het ander ook niet uit. De dood is immers voor onze overheid een aanleiding om belasting te heffen. De erfbelasting vormt een welkome inkomstenbron voor de Staat. Deze belasting stuit echter op veel weerstand en er wordt op heel veel manieren geprobeerd om deze heffing te voorkomen.

Legaal de belastingdruk verminderen

In de zoektocht naar manieren om legaal de belastingdruk te verminderen, komen termen als ‘rollatorinvesteringen’ en ‘dubbele-BOR-constructies’ steeds vaker naar voren. Met deze technische termen worden manieren aangeduid om de heffing van erf- en schenkbelasting te minimaliseren. Volstrekt legaal, maar nadrukkelijk niet de bedoeling van de wetgever.

Laten we beginnen met de term ‘rollatorinvesteringen’. Hoewel het eerst de associatie oproept met mobiliteitshulpmiddelen voor ouderen, heeft het in dit geval niets te maken met de zorg voor onze oudere generatie. In plaats daarvan verwijst de term naar een controversiële, maar legale praktijk, waarbij vóór de bedrijfsoverdracht naar een kind extra wordt geïnvesteerd in het bedrijf. Dit met de enige bedoeling om even later de ‘vette’ onderneming zonder heffing van successierechten over te dragen.

En dan hebben we ook nog de ‘dubbele-BOR-constructies’. Hierbij wordt de onderneming belastingvrij geschonken aan de kinderen. Jaren later kopen de ouders dezelfde onderneming weer terug en na vervolgens weer een aantal jaren wachten, wordt de onderneming voor de tweede keer geschonken (dubbel gebruik).

Het wordt wel problematisch wanneer een regeling wordt gebruikt op een manier die de oorspronkelijke bedoeling omzeilt en de belastingenopbrengst minimaliseert

Het minimaliseren van belastingen op een legale manier mag natuurlijk. Veel belastingvoordelen en regelingen zijn opzettelijk in de wet opgenomen om belastingbetalers aan te moedigen hun belastingverplichtingen te optimaliseren. Het is volstrekt legaal en zelfs verstandig om gebruik te maken van deze wettelijke mogelijkheden om de belastingdruk te verminderen. Maar het wordt wel problematisch wanneer een regeling wordt gebruikt op een manier die de oorspronkelijke bedoeling omzeilt en de belastingenopbrengst minimaliseert. Ook staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) uitte zijn bezorgdheid over deze praktijken en beschouwt ze als ongewenst. Maar in een Kamerbrief geeft hij ook aan dat het moeilijk is om deze constructies te bestrijden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin