Doorgaan naar artikel

Roemer wil verplichte certificering uitzendbureaus

Om malafide praktijken met arbeidsmigranten te voorkomen moeten alle uitzendbureaus gecertificeerd worden.

Dat staat in het advies van het Anjaagteam bescherming arbeidsmigranten van Emile Roemer. Ondernemers zijn verplicht om te werken met arbeidsmigranten van een gecertificeerd uitzendbureau. Als dat niet het geval is, kunnen ze een boete krijgen van € 8.000 per werknemer, vergelijkbaar met de boetes voor illegale arbeid.

Roemer erkent dat de extra bescherming van arbeidsmigranten kan leiden tot hogere kosten voor de werkgever. “Maar met mensen omgaan volgens de menselijke maat lijkt me niet verkeerd”, zegt Roemer. Hij benadrukt dat het niet goed is dat verdienmodellen gebaseerd zijn op uitbuiting van mensen.

In het advies, dat Roemer vrijdag 30 oktober aan minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aanbood, staan een reeks maatregelen die genomen moeten worden om arbeidsmigranten beter te beschermen. “Arbeidsmigranten moeten niet als tweederangs burgers worden behandeld”, vindt Roemer.


Lees verder onder de foto.

Emile Roemer, de voorzitter van het Aanjaagteam, biedt zijn rapport met aanbevelingen over arbeidsmigranten aan bij minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. - Foto: ANP/Bart Maat

Emile Roemer, de voorzitter van het Aanjaagteam, biedt zijn rapport met aanbevelingen over arbeidsmigranten aan bij minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. – Foto: ANP/Bart Maat

Malafide uitzendbureaus

Door verplichte certificering van uitzendbureaus verwacht Roemer dat er veel malafide bedrijven gedwongen worden te stoppen. “We moeten schoon schip maken in de uitzendbranche”, zegt Roemer. Toen er nog een vergunning nodig was voor een uitzendbureau waren er 1.400 uitzendbureaus, nu zijn dat er 4.000. Roemer vindt dat het nu te makkelijk is om een uitzendbureau op te richten en dat er teveel kwaadwillenden actief zijn. Het verplichte certificaat stelt behoorlijk wat eisen.

  • De CAO moet worden nageleefd, huisvesting moet op orde zijn en de zorgverzekering moet geregeld zijn.
  • Het uitzendbureau moet ervoor zorgen dat de werknemers zijn geregistreerd en ingeschreven en dat de waarborgsom is betaald.
  • Ook mogen bedrijven geen boetes hebben open staan.
  • Ondernemers die in de fout gaan worden uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel en mogen geen nieuw uitzendbureau oprichten.
  • Daarnaast moet er meer controle en handhaving komen. Bedrijven moeten jaarlijks een ‘apk’ ondergaan waarbij niet alleen op papier wordt gecontroleerd.

“We verwachten dat bij de start de bezem er al flink doorheen kan”, zegt Roemer.

Of de maatregelen grote veranderingen met zich meebrengen voor uitzendbureaus, hangt af van het bedrijf. “Goede bedrijven hebben het al. Het wordt juist een probleem bij die bedrijven die er een zootje van maken. En dat is ook de bedoeling van het voorstel”, zegt Roemer.

Huisvesting arbeidsmigranten

Om de problemen met huisvesting op te lossen wil Roemer de koppeling tussen arbeid en werk beëindigen, waardoor arbeidsmigranten niet bij verlies van hun werk ook gelijk geen woning meer hebben. De problemen met beschikbaarheid van woonruimte voor arbeidsmigranten wil Roemer oplossen door meer ‘campusachtige’ terreinen te bouwen met kwalitatief goede woningen. Dat moet ook de problemen met huisjesmelkers en de krapte op de woonmarkt verkleinen. Over het wonen op het terrein van de ondernemer zelf is Roemer op zich positief, maar dan moet het wel aan de eisen voldoen. “Dan moet je niet door de regen moeten lopen als je ’s nachts naar de wc moet”, geeft hij als voorbeeld.

Half miljoen arbeidsmigranten in Nederland

In Nederland wonen en werken ruim een half miljoen arbeidsmigranten, waaronder ook veel in de tuinbouw. Het kabinet komt binnenkort met een reactie op het voorstel van Roemer. De oud-voorman van de Socialistische Partij (SP) riep het kabinet op gelijk te beginnen en niet af te wachten tot na de verkiezingen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Mariska Vermaas

parlementair verslaggever

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin