Doorgaan naar artikel

Roemer (SP): werkvergunning herinvoeren

Emile Roemer (SP) - Foto: ANP

Emile Roemer (SP) - Foto: ANP

De SP wil herinvoering van de werkvergunning voor werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen.

Emile Roemer, leider van de Socialistische Partij (SP): “Nog altijd zijn een half miljoen Nederlanders op zoek naar werk. Veel buitenlandse werknemers uit onder andere Oost-Europa worden via slinkse wegen uitgebuit, ver weg van hun familie, en tewerkgesteld voor een hongerloontje. Ze wonen regelmatig in oude volkswijken, met veel te veel mensen in een slecht onderhouden woning, met overlast tot gevolg. En de overheid loopt naar schatting €1,5 miljard aan belasting en premie per jaar mis. De enige winnaars? Bedrijven en uitzendbureaus wiens verdienmodel gebouwd is op uitbuiting.”

Dumpprijzen

Roemer keert zich tegen uitzendbureaus en koppelbazen. Deze bedrijven hebben vrij spel gekregen om honderdduizenden Oost-Europese werknemers hier naartoe te halen en via dumpprijzen uit te buiten, aldus Roemer bij omroep WNL. Nederland heeft nu geen grip op de instroom van arbeid. “We willen werkvergunningen voor mensen die hier komen werken. Daardoor krijgt Nederland weer zeggenschap over wie hier komt werken en in welke sectoren we mensen nodig hebben. Ook komt er een vergunningplicht voor uitzendbureaus, waarmee we malafide bedrijven uitroeien. Meerdere overtredingen? Dan mag de eigenaar van een uitzendbureau nooit meer een vergunning krijgen.”

Extra inspecteurs SZW

Met €25 miljoen aan extra inspecteurs bij de arbeidsinspectie, zorgt de SP ervoor dat deze regels ook echt worden nageleefd. Daarnaast wil de SP dat werkgevers arbeidsmigranten de Nederlandse taal leren om gevaarlijke arbeidssituaties te voorkomen.

Bekijk meer

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin