Roemenië wil Roemeense voeding in schappen

19-07-2016 | Laatste update op 12-09 | |
Roemenië wil Roemeense voeding in schappen - Foto: ANP
Roemenië wil Roemeense voeding in schappen - Foto: ANP

De Roemeense president Klaus Iohannis heeft een wet getekend die grote supermarkten oplegt 51% van de schappen te vullen met lokaal geproduceerd voedsel. Het gaat om vlees, eieren, groente, fruit, zuivel, brood en honing.

De voedingsindustrie is fel tegen de wetgeving, aldus persbureau Agra Europe, omdat er te weinig Roemeens aanbod zou zijn.

Maar ook omdat de wetgeving volgens hen in strijd is met de regels voor de interne markt die in de EU gelden. Als dat zo is, kan de Europese Commissie optreden. De wet treedt over 6 maanden in werking en geldt voor alle supermarkten met een omzet van €2 miljoen of meer. Bedrijven die de regels overtreden kunnen omgerekend €22.000 tot €33.000 boete krijgen.

Binnenlandse productie ondersteunen

De Roemeense overheid zegt de binnenlandse productie te willen ondersteunen. Roemeense boerenorganisaties staan achter het plan. In sommige gevallen zouden producten uit Servië en Bulgarije die vlak bij de Roemeense grens zijn geproduceerd wel de definitie ‘lokaal geproduceerd’ kunnen krijgen van de Roemeense overheid.

Vrijstelling bij onvoldoende Roemeens product

Roemeense voedingsconcerns zeggen niet alle grondstoffen in Roemenië te kunnen inkopen. Als aantoonbaar onvoldoende Roemeens product voorhanden is, kan het ministerie van landbouw een vrijstelling verlenen. Het product wordt dan niet meegerekend. Exotisch fruit – van bananen tot mango’s – is sowieso uitgesloten van de regels.

Het wordt supermarkten in de wet ook verboden geld te vragen voor de wijze waarop producten worden aangeboden in het schap, nu nog de algemene praktijk in de meeste EU-landen. Deze maatregel is bedoeld de macht van de grote voedingsconcerns te breken.

Cees Bron
Jan Cees Bron redacteur ondernemen
Meer over


Beheer