Doorgaan naar artikel

Rode paprika Gina maakte in 2018 een opvallende groei

Afbeelding
- Syngenta

Gewasbescherming en zaden

Met Gina heeft Syngenta een paprikaras met uitzonderlijke eigenschappen te pakken.

Het werd in 2017 geïntroduceerd in de Benelux en kende een enorme groei in 2018. Momenteel wordt het ras op zo’n 150 ha geteeld. Alex Gresnigt (Seasun) en Hans van de Sande (Hoogweg BV) delen hun ervaringen en vertellen wat zij uniek vinden aan Gina.

Wie is wie? Even voorstellen…

Seasun

  • Alex Gresnigt
  • 4 ha groene paprika + 4 ha gele paprika + 7,2 ha rode paprika
  • 2018: 4 goten proef Gina
  • 2019: 7,2 ha Gina

Hoogweg BV

  • Hans van de Sande
  • 44 ha gele paprika + 26 ha groene paprika + 50 ha rode paprika
  • 2018: 1 ha proef Gina
  • 2019: rood > 25 ha Gina + 25 ha Waltz

Alex zag Gina voor het eerst in 2017 in rassenproeven op één van de Proefstations in België. Daar viel hem op dat het ras wat trager leek in het begin van de teelt. Wat hem daarentegen positief verraste was het resultaat gedurende de 2e helft van de teelt. Op basis van deze resultaten werd besloten om in 2018 vier goten Gina in proef te testen. Wat waren de meest opvallende kenmerken van het nieuwe ras? Alex: “We hadden in 2018 best wat last van meeldauw in ons referentieras en het was in die proef duidelijk dat Gina hier veel minder gevoelig voor was. Maar wat ons met name goed beviel was vooral de zomer- en najaar-kwaliteit en het vruchtgewicht. Op dit punt is Gina echt onderscheidend ten opzichte van andere rassen.”

Ook uniek in ROOD: Alex Gresnigt

Voor Hoogweg was Hans van de Sande op zoek naar een groeikrachtig gewas voor de diffuse kassen. Hij had daarom al eerder een paar rassen geprobeerd waaronder Gina. In de hete zomer van 2018 viel Gina op door zijn groeikracht en goede bladbedekking. Die groeikracht in de zomer is een belangrijk pluspunt voor de teelt onder diffuus glas. Hans: “Wat ons heeft overgehaald om Gina te gaan telen is voornamelijk het makkelijker zetten in vergelijking met de meeste andere rassen, de mooie vruchtvorm en de groeikracht en strekking in combinatie met een goede productie. De vruchten hebben ook minder last van neusrot en behouden hun grofheid in de zomer.”

Eerste oogst van Gina bij Hoogweg BV

De verandering van een ras gaat meestal gepaard met een belangrijk leerproces en vraagt de nodige aandacht van de telers. Wat zijn de ervaringen tot nog toe in deze teelt?

Alex: “Gina startte iets trager met de productie. Onze vroege productie is iets lager in vergelijking met andere jaren. We beschouwen dit niet als een minpunt. We waren ons bewust dat dit geen ras was voor de vroege kilo’s. Daarnaast ervaren we het meer gestrekte gewas als heel positief omdat dit het oogsten makkelijker en sneller maakt. Bovendien zijn we heel tevreden over de algemene kwaliteit: zoals houdbaarheid, vruchtgewicht… Vooral in de tweede helft van het seizoen is dit echt een pluspunt!”

Hans wilde ook voldoende waken over het vruchtgewicht: “Bij Hoogweg gaan er veel vruchten in de flow-pack en dan moeten de vruchten niet te grof zijn. Daarom wordt er zeker niet gedund en wordt er met een redelijk hoge nachttemperatuur gewerkt om de vruchten er zo snel mogelijk af te hebben. In de zettingsperiode liep het door het donkere weer ook bij Gina niet altijd makkelijk en moesten we ook daar 10 dagen flink omlaag met de nachttemperatuur. Op zo’n moment moet je bij Gina uitkijken voor het ontstaan van sterke bloemen en kortere vruchten. Zodra het kon is de nachttemperatuur weer verhoogd.”

Beide heren zijn ook heel tevreden over de technische ondersteuning die er vanuit Syngenta wordt geboden. Hans was met name positief over de adviezen die er al vanaf opkweek werden meegegeven: “De ondersteuning is echt goed, ook al bij de plantenkweker. Gina is in de opkweek niet de makkelijkste en als er dan nuttige adviezen gegeven worden, werkt dat voor alle partijen prettig en krijg je uiteindelijk toch een mooie partij planten thuis.”

Alex loopt omwille van ToBFRV en het risico op verspreiding in zijn tomatenteelt niet meer mee met de rondgangen die regionaal worden georganiseerd. Maar ook hij vindt de combinatie van rondgangen en vergelijking van teeltdata op verschillende locaties heel leerrijk. Hans probeert bij elke rondgang aanwezig te zijn: “Wij doen zeker mee aan de rondgangen omdat elk ras zijn specifieke eigenschappen heeft, het is dan prettig om met andere telers te discussiëren om de sterke punten uit te buiten en de minder goede punten zoveel mogelijk te tackelen.”

Onze paprika experts Peter en Marcel beoordelen het gewas

Bent u nieuwsgierig geworden? Onze teelt-experts staan altijd klaar om uw vragen te beantwoorden. Schroom niet om contact op te nemen met Peter of Marcel: Peter Colbers, +31 6 12709364 / peter.colbers@syngenta.com – Marcel Vis, +31 6 12964722 / marcel.vis@syngenta.com.

Of bezoek onze website en leer meer over Gina.

helpt telers over de hele wereld om aan de groeiende vraag naar voedsel en brandstof te voldoen, met gewasbeschermingsmiddelen, zaden en innovatieve oplossingen. Syngenta werkt aan geïntegreerde oplossingen waarin producten, rassen, kennis, ervaring en innovatieve kracht samenkomen. Kijk hier hoe wij meer halen uit minder. Door eersteklas onderzoek en toewijding aan onze klanten, helpen we opbrengsten te verhogen en streven we ernaar duurzaam uw bedrijfsvoering te optimaliseren. * Syngenta levert als partner gesponsorde artikelen aan. De inhoud van deze artikelen valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid. Meer over Syngenta Akkerbouwoplossingen

Meer over - Syngenta

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin