‘Rode bessen kruipen uit prijsdip’

29-12-2020 | |
Vos
Gerard Vos kleinfruitteler in Driel (Gld.)
Foto: Vidiphoto
Foto: Vidiphoto

Rode bessen gaan in december veelal naar de horeca. Maar nu dus niet of nauwelijks. Toch gingen de prijzen iets omhoog.

In de teelt buiten is het rustig bij fruitteler Gerard Vos in Driel (Gld.). De snoei van de peren is half klaar en ook bij de rode bessen is de snoei in november begonnen. In januari gaan ze verder met de snoei. Dan worden ook de frambozenplanten van buiten in de koelcel gezet. De planten worden gekoeld om ze in rust te houden, zodat ze in het teeltseizoen als een soort van wachtbedplanten voor de gekoelde teelt weer uitkomen.

Wat betere prijs dan in herfst

Wat later dan andere jaren begon de gebruikelijke piek voor de afzet van rode bessen rond de kerstdagen. Het was alle hens aan dek en voor de snoei was even geen tijd. Uiteindelijk zijn de rode bessen toch weggegaan voor wat betere prijzen dan in de herfst. “Nog geen topprijzen, maar je kunt het er voor doen”, aldus Vos. Als het vaccin er nu komt, dan hoopt hij voor de volgende traditionele piekperiode, de Paasdagen, dat het allemaal weer normaal is. Vaak in mei is het afzetseizoen pas helemaal voorbij.

Lees verder onder de foto

Gerard Vos en zijn medewekers sorteren rode bessen uit de bewaring. - Foto: Vidiphoto

Gerard Vos en zijn medewekers sorteren rode bessen uit de bewaring. – Foto: Vidiphoto

Keerpunt rode bessen en Conference

Met steeds meer rode bessen op grote bedrijven en sterk gestegen loonkosten, ziet Vos een keerpunt naar moeilijker jaren met twijfelachtiger rendementen er wel aankomen. Als fruitteler met vijftig jaar ervaring kent hij de voortekenen. “In de negentiger jaren teelde ik alleen maar appels en wat peren. Appels leverden niets op, maar op een kleiner bedrijf als het mijne helemaal omzwaaien naar de toen nog goed renderende teelt van Conference leek me toch niet het beste plan. Bij Conference zie je de laatste jaren lagere prijzen en zelfs verliesjaren, en is in mijn ogen het keerpunt bereikt.”

Wel weer Elstar bijgeplant

“Ik plant in het voorjaar overigens wel weer Elstar. Op een stukje waar door bodemschimmels rode bessen telen niet meer goed lukt.” Het gaat daarbij om een rode mutant van Elstar, die Vos sowieso goed kan gebruiken voor zijn huisverkoop.

Auteur: Wouter van TeeffelenBeheer