Doorgaan naar artikel

Rode bes

‘Bessen worden dit jaar grof’

Rini Kusters uit Wadenoijen is deze week druk bezig met het gereedmaken van de overkapping over de rode bessenstruiken. Deze week moet overal het frame gereed zijn, waarna volgende week de folie erover gaat. “Dat is altijd weer een flinke klus, zeker als er behoorlijk wat wind staat. Al met al ben je daar al snel tien uur per hectare mee bezig. Vanaf het derde groeijaar gaan de struiken vlak voor de pluk onder de folie. De eerste jaren is de productie te gering om deze kosten goed te maken. Op die struiken pas ik Pretec toe om het barsten van de bessen te voorkomen.”

“De bessen worden grof dit jaar. Alles groeit super, veel beter dan vorig jaar. Toen was het om deze tijd warmer, maar was het klimaat ook droger. Ik verwacht ook een mooie oogst, die over twee tot drie weken begint. Normaal zouden we rond deze tijd beginnen, maar de ontwikkeling loopt enkele weken achter ten opzichte van vorig jaar. Aan plukkers geen gebrek, er zijn meer scholieren die zich hebben aangemeld dan ik nodig heb. Op dit moment worden al wel de vroegste rassen in de buitenteelt geplukt, maar die zijn hier bevroren. Bij de overige rassen valt de vorstschade erg mee; enkele trossen vallen kleiner uit maar er is geen sprake van graterige trossen door ontbrekende bessen.”

 “Afgezien van het klaarmaken van de overkapping is het nu redelijk rustig. Qua gewasverzorging beperken de werkzaamheden zich tot het vastzetten van de koppen en het opbinden van een laaghangende tak. Tegen vruchtrot pas ik Switch toe, dat ook onder folie mag worden toegepast. Het is dus niet per se nodig om dat nu nog te doen. De overbemesting ligt er ook al onder in de vorm van 200 kilo kalisalpeter prills per hectare. “

“Deze week ook nog de audit voor Global Gap gehad. Die is in de fruitteelt opgeschoven om zo dicht mogelijk op de oogst te laten plaatsvinden. En dat is bij mij dus redelijk goed gelukt.”

Bron: Groenten & Fruit – Auteur: Anton Oostveen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Rini Kusters

Fruitteler in Wadenoijen (Gld.)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin