Doorgaan naar artikel

Robot schoffelt op eigen houtje

Image premium

Een schoffelrobot, zo kun je de 150 kilo zware zelfrijder ‘Oz 440’ van het Franse bedrijf Naïo Technologies het beste omschrijven. Het apparaat -40 centimeter breed, 70 centimeter lang en 60 centimeter hoog, met 7 centimeter vrije ruimte tot de bodem- is behalve voor mechanische onkruidbestrijding ook te gebruiken voor het uit het gewas rijden van geoogst product.

Het enigszins op een mini-combine gelijkende apparaat kan 90 kilo vracht meenemen – bijvoorbeeld een schoffelunit – of kan 300 kilo aan gewicht trekken. Buiten het gewas vindt het zijn weg met GPS, in het gewas worden de rijen gebruikt als leidraad om te sturen, dan met hulp van een camera en een laser. “Als een mens de gewasrijen kan onderscheiden, kan de robot dat ook”, aldus fabrikant Naïo.

Het vermogen, op 24 Volt, wordt geleverd door loodaccu’s. Het apparaat kan dan 4 uur aan het werk blijven. Met krachtigere lipo-batterijen wordt de werktijd opgerekt tot 6 à 8 uur. De werksnelheid is 1,3 km/uur, in 4 uur werktijd kunnen dan 498 rijen van 100 meter lengte afgewerkt worden. Dreigen de batterijen leeg te raken, dan rijdt de OZ 440 naar het begin van een rij. De eigenaar krijgt dan via een tekstberichtje op zijn mobiele telefoon een waarschuwing.

Volgens Naïo lopen er sinds de introductie 2 jaar geleden meer dan 20 robots, meestal bij vollegrondsgroentebedrijven in Frankrijk. Het technologiebedrijf is bezig met de ontwikkeling van een grotere variant voor beddenteelten tot 2 meter, met vergelijkbare toepassingsmogelijkheden als de huidige robot.

Voor de Oz 440 wordt een investeringsprijs genoemd van 20.000 euro, de grotere zelfrijder moet 50.000 euro gaan kosten. Hoe het er in de praktijk uit ziet, is in bewegende beelden te zien.

De Oz 440 werd onlangs getoond op de mechanisatiebeurs tijdens de open dagen bij zaadbedrijf Bejo in Warmenhuizen.

Delen

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin